Сваке године по милиметар – Тепих ливада на Тари

Тара, једна од најлепших и најшумовитијих планина Европе, није само богата ризница, нити омиљена туристичка дестинација. Тара је и пример и путоказ како, за опште добро, чувати и неговати природу, бити јој пријатељ и сапутник. О томе сведоче и њена посебна места, попут ,у свету јединственог тресетишта, на коме расте и Панчићева оморика.

На Тари је изградња под контролом у мери потреба и расположивих ресурса. У Националном парку, дефинисане су зоне различитог степена заштите, а природи је остављено 15 одсто подручја, у којем нема никаквог деловања човека.

Посебно су интересантне прашуме, попут  „Црвеног потока“ и у њему „Тепих ливаде“.

„Локалитет је издвојен педесете године и људска рука није ништа радила, значи спонтан је развој састојине, ово је прашума, једноставно, дрвеће живи, умире, пада, и враћа се у нека нова будућа стабла. Један циклус који кружи“, рекао је Драган Ђурић, директор Националног парка „Тара“.

Тепих ливада у „Црвеном потоку“, добио је назив  је по томе што се угиба под ногама, као мекани тепих, услед задржавања воде изнад непропусног тла на коме се налази.

Овде је клима влажна и хладна, прави рај за маховине. Тресетиште постоји још од леденог доба, старо је више хиљада година, а годишње расте, тек по један милиметар.

Трагом оваквих локалитета, а овај је јединствен, не само у Србији, већ и у свету, долазе многобројни туристи. И сваки њихов дан, проведен на Тари, може бити отркриће и ново задовољство.

„Кућице су баш у складу са природом, то су брвнаре. Сир, кајмак, проја, пита, она у тепсији, то је углавном традиционално, врло је аутентично. А та тишина је, пре свега, на првом месту“, истиче мештанка Драгица Ђурић Остојић, из Заовина на Тари.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара