Будите мјау и вау експерт и помозите својим љубимцима

Високе температуре са собом носе бројне опасности по здравље људи, али и животиња. Као и људима, врућина може да смета и кућним љубимцима, па чак да код њих изазове и здравствене проблеме.

Врућина као фактор стреса код паса може изазвати губитак апетита, али и смањење општих физичких способности. Животиње се не хладе знојењем, а као и људи могу да доживе топлотни удар.

Гостујући у Јутарњем програму, Александар Гаврић из агенције „Енимал рескју Србија“, наглашава да је животињама проблем то што оне немају знојне жлезде, тако да је њима по овим врућинама још теже.

„Јако важно у овом топлом периоду године је да псе не изводимо напоље у шетњу преко дана. Асфалт је врео. Ми то не осећамо јер имамо обућу, а они немају. Када згазе на врео асфалт могу да испеку шапе и задобију озбиљне повреде. Значи, ујутру рано и увече, касније, никако преко дана“, наглашава Гаврић.

Обавезно им морамо обезбедити довољну количину воде. И то не само псима и мачкама, већ и птицама. Посебну пажњу треба обратити у случају превоза љубимаца колима.

„Људи нису ни свесни колико брзо температура у колима може да порасте. Дешава се да људи помисле да ће изаћи из кола само на брзину да нешто заврше, оставе псу мало одшкринут прозор, али то никако није довољно. То су ситуације које су потенцијално јако опасне за животиње, јер температура у колима може скочити и до 60, 70 степени, што је смртоносно за животињу и то у врло кратком року“, истиче гост Јутарњег програма.

Гаврић препоручује једноставну методу којом се може проверити да ли је животиња дехидрирана. Ако се повуче кожа на леђима непосредно испод главе, и ако се кожа брзо враћа у првобитни положај, значи да је животиња добро хидрирана. Ако се кожа полако враћа, значи да животињи недостаје воде у организму.

У градовима је потребно помоћи и животињама које живе на улици и немају власника. Потребно је и њима оставити довољно свеже воде.

Међу власницима има доста оних који не знају довољно о животињама и њиховом понашању. Често непотребно паниче, али некада и не обраћају пажњу на важне ствари. Животиње су, као и људи, нервозне на врућини јер им подједнако смета.

„Иначе имамо много тога да научимо. 'Енимал рескју' је покренуо један пројекат који се зове 'Мјау, вау експерт', у коме обучавамо децу како правилно да приђу животињама, како да науче што више да би имали бољи однос према њима и да бисмо ми као друштво имали бољи однос према њима, закључује гост Јутарњег програма на крају гостовања.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво