На прагу смо масовног изумирања због „кисељења“ океана

Скупљање угљен-диоксида у океанима, за које нема назнака да ће престати услед човековог упорног сагоревања фосилних горива, може да покрене хемијску реакцију на Земљи која је у прошлости претходила масовним изумирањима.

Професор геофизике Данијел Ротман са Института за технологију у Масачусетсу (МИТ) објавио је ново истраживање о томе да се да ниво угљен-диоксида приближава тачки која може да покрене екстремну ацидикацију (повећање киселости) океана, слично оном које је допринело великом изумирању на прелазу из перма у тријас пре 250 милиона година.

Ротман већ неколико година ради на симулираном моделу, у оквиру којег додаје угљен-диоксид океанима, а открио је да се када се тај гас дода већ стабилном морском окружењу дешава само привремена ацидификација.

Међутим, када се угљен-диоксид константно додаје океанима, попут онога што човечанство ради у све већим количинама још од касног 18. века и Индустријске револуције, модел океана достигао је тачку коју су на МИТ назвали „каскадном хемијском реакцијом“, која је условила екстремно повећање киселости океана и погоршање ефекта глобалног загревања.

У протеклих 540 милиона година, овакве хемијске реакције су се дешавале неколико пута.

Најзначанији случајеви одигравали су се током четири од пет великих изумирања, а данас океани апсорбују много више угљен-диоксида него пре великог изумирања на прелазу између перма и тријаса, током којег је нестало 90 одсто живог света.

„Планета тренутно стоји на литици изнад бездана“, рекао је Ротман за МИТ њуз.

Истраживање, које је спроведено у сарадњи са Насом и америчком Националног научном фондацијом, такође наводи да упркос томе што људска активност емитује угљен-диоксид у ваздух и океане стотинама година, за разлику од хиљада колико је било потребно вулканским ерупцијама и другим догађајима да доведу до масовних изумирања, резултат ће бити исти.

„Једном када пређемо праг, како смо дошли до њега више неће бити важно. Када дођемо до те тачке, онда Земља преузима ствар у своје руке“, истакао је научник.

Читава студија биће објављена у часопису Proceedings of the National Academy of Sciences.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 11. јул 2019, 07:30) - anonymous [нерегистровани]

Ima spasa

Ceo svet da uvede sankcije SAD koji najviše otrova proizvode.

(четвртак, 11. јул 2019, 06:52) - anonymous lala [нерегистровани]

Dabome

Kad dodje dotle onda bolje da nas nema

(среда, 10. јул 2019, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

Ја оволико

Ови што се акају да иду на Марс... Узалудно бацање пара, када је сада очигледно да ће Марс и без позива доћи на Земљу.

(среда, 10. јул 2019, 18:01) - Nedjo [нерегистровани]

Odavno ja govorim

Nema nam spasa, nazalost niko me ozbiljno ne shvata.

(среда, 10. јул 2019, 17:40) - anonymous [нерегистровани]

Didi

Ovo treba svakoga dana da stoji na naslovnoj strani, a ne raznorazne gluposti. Mi nemamo prava da budemo sebicni prema deci, koja ce snositi sve posledice sebicnosti nase generacije.

(среда, 10. јул 2019, 17:16) - Sara [нерегистровани]

На прагу смо масовног изумирања због „кисељења“ океана

Kao rodjena optimistkinja (valda se tako kaza) kojai bi i u paklu pokacile roza zavese i sve obojila u vedre tople boje ova prica je suvuse crna. Ma bice sve dobro i lepo, kad vam kazem, hoce sigurno !!!!!!