Читај ми!

Мистериозни титаносаурус – зашто је највећи диносаурус живео у Патагонији

Природњачки музеј у Лондону спрема се да на пролеће представи јавности један од својих највећих експоната. Колос који стручњаци припремају је мистериозни титаносаурус, створење толико огромно да ће скелет морати да буде убачен у галерију Вотерхаус, у којој је таваница на девет метара висине.

Једно од највећих створења која су ходала Земљом, Patagotitan mayorum био је бехемот тежак 57 тона под којим је тло подрхтавало. Живео је на територији која је данас позната као Патагонија.

Његов скелет дугачак је 37 метара и висок пет, што га чини знатно већим од најпознатијег диносауруса у музеју, диплодокуса Дипија, који се некада надвијао над главном музејском галеријом.

„Димензије овог створења су изузетне. Чак и када га видите поред једне од данашњих џиновских животиња, попут слонова, оне изгледају минијатурно поред њега“, рекао је стручњак за музејске диносаурусе професор Пол Барет.

Остаци Patagotitan mayorum-а откривени су 2010. године када је власник ранча у Патагонији наишао на огромну бутну кост која вири из земље. Аргентински стручњаци за фосиле су касније на локацији ископали више од 200 делова скелета, остатака најмање шест појединачних животиња.

У Палеонтолошком музеју Егидио Феруљо у аргентинском граду Трелеву, направљени су одливци пронађених костију и управо они чиниће скелет који ће бити изложен у Лондону у марту.

„Број откривених костију представља праву ризницу материјала. То значи да сада знамо много више о овој врсти него о многим другим диносаурусима“, нагласила је Шинејд Марон, главни кустос изложбе.

Patagotitan mayorum живео је пре око 100 милиона година, током касног периода креде, пред крај владавине диносауруса на Земљи.

Била је то једна од три или четири највеће врсте титаносауруса које су сада познате науци.

Дивовски произвођачи метана 

Грађа ових створења подсећа на висеће мостове због огромне кичме и дугог врата згодног за прикупљање хране са дрвећа, као и довољно дугачког репа да би се обезбедила равнотежа.

„Били су биљоједи који су гутали биљке и лишће и ферментисали их у својим огромним стомацима, производећи огромне количине метана као нуспроизвода. Не бисте желели да се мотате око задње стране једне од ових животиња. У ствари, неки људи тврде да су диносауруси биљоједи попут ових избацили толико метана да су допринели тадашњем ефекту стаклене баште“, објашњава Барет.

Упркос томе што су ова колосална створења тежила као више од девет слонова, они су у почетку били мањи од људске бебе, навела је кустоскиња Марон.

„У оквиру изложбе приказујемо фосилизовано јаје диносауруса пречника око 15 центиметара, што је мање од фудбалске лопте. Од тога би животиња нарасла до 37 метара дужине", додала је Шинејд Марон.

Мистериозни колоси

Међутим, неколико мистерија још увек окружује врсту Patagotitan mayorum.

„На многим местима налазите остатке великих диносауруса, али у Патагонији можете наћи оне који су гигантски, попут титаносауруса. Да ли је било нечег посебног у вези са екологијом региона у овом тренутку или само до сада нисмо имали среће што нисмо пронашли остатке титаносауруса негде другде?“, упитао је Барет.

Такође није јасно зашто је шест животиња умрло готово на истом месту.

„Сви су били скоро потпуно одрасли и умрли су на истом месту. Али зашто? Шта је могао бити узрок? Није јасно, иако мистерија даје додатну димензију причи о овим дивним животињама“, рекла је Маронова.

Изложба Титаносаурус: Живот највећег диносауруса почиње 31. марта следеће године и трајаће до 7. јануара 2024.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво