Читај ми!

„Џејмс Веб“ открио најстарију до сада виђену галаксију

Насин свемирски телескоп „Џејмс Веб“ открива све више галаксија које су раније биле скривене од наших погледа, укључујући и једну која се формирала само 350 милиона година након Великог праска.

Астрономи су јуче потврдили да је новооткривена групација звезда најстарија и најдаља до сада пронађена, чиме је премашен рекорд телескопа „Хабл“ који је снимио галаксију стару 400 милиона година.

Лансиран прошлог децембра као „Хаблов“ наследник, телескоп „Веб“ новим снимцима указује да су звезде почеле да се формирају много пре него што се раније мислило, можда чак и неколико милиона година након Великог праска.

„Вебова“ последња открића детаљно су документована у часопису Astrophysical Journal Letters.
У чланку се описују две изузетно светле галаксије – једна за коју верују да је настала 350 милиона, а друга 450 милиона после Великог праска.

Рохан Наиду са Центра за астрофизику Харварда и Смитсонијана каже да су потребни још неки инфрацрвени снимци да би се потврдио нови рекордер.

Томазо Треу са Универзитета Калифорнија наводи да до сада представљени докази „не могу бити чвршћи“ да је у питању најстарија до сада откривена галаксија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво