Читај ми!

Зашто нисмо нашли ванземаљце? Зато што су се истребили

Још се нисмо срели са ванземаљским обликом живота зато што интелигентна друштва теже да се временом истребе пре него што имају шансу да успоставе контакт, истичу Насини научници, додајући да би човечанство могло да буде следеће на реду.

Научници из Насине "Jet Propulsion Laboratory" искористили су теорију Великог филтера како би објаснили своје претпоставке и зашто човечанство још није наишло на интелигентан живот у свемиру.

Према теорији Великог филтера која покушава да објасни Фермијев парадокс – многе цивилизације су постојале током историје универзума, али су се све међусобно истребиле пре него што су успеле да успоставе контакт.

Извештај насловљен Avoiding The Great Filter: Extra-terrestrial Life And Humanity's Future In The Universe сугерише да се човечанство налази на истом курсу.

„Егзистенцијална катастрофа нас чека док се наше друштво експоненцијално креће ка истраживању свемира. Теорија Великог филтера потенцијално објашњава истребљење живота каквим га познајемо, посебно када се узме у обзир да је степен прогреса директно повезан са интензивношћу катастрофе“, наводи се у извештају.

Због тога је, како истичу, потребан период интроспекције.

„Морамо да се позабавимо изазовима и методима којима можемо да смањимо ризик по човечанство и остали живот на планети“, додају научници.

Аутори извештаја, Џонатан Ђијанг, Филип Розен, Кели Лу, Кристен Фахи и Пјотр Обач, истакли су као највеће претње: удар астероида, нуклеарни рат, пандемију, климатске промене и вештачку интелигенцију.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије