Читај ми!

Откривена планета густине маршмелоуа, да се потопи у довољно велику каду – плутала би

Астрономи су открили „најпуфнастију“ планету до сада која кружи око звезде у фази црвеног патуљка на удаљености од око 580 светлосних година од Земље у сазвежђу Кочијаша.

Планета ТОИ-3757 б има пречник од 150.000 километара, што је чини мало већом од Јупитера, а око своје звезде направи круг свака три и по дана.

Истраживачки тим израчунао је да планета има густину од 0,27 грама по кубном центиметру, око четвртине густине воде, односно слично густини маршмелоуа.

У преводу, да постоји довољно велика када, ТОИ-3757 б би плутала у њој.

Она је „најпуфнастија“ планета и најлакши гасовити џин икада примећен како кружи око црвеног патуљка, због чега је само откриће било велико изненађење.

Звезде у фази црвеног патуљка су најмање и најтамније звезде које претварају водоник у хелијум у својим језгрима. Иако хладније од Сунца, њихово понашање је непредвидиво због чега се планете око њих ређе формирају.

„Традиционално се сматра да се џиновске планете око црвених патуљака тешко формирају“, каже Шубам Канодиа, истраживач из Лабораторије за планетарне науке Карнегијеве институције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи