Читај ми!

Амазија – нови суперконтинент који ће се формирати када Тихи океан нестане

Користећи суперкомпјутер за сложену симулацију кретања тектонских плоча, стручњаци са Универзитета Куртин утврдили су да ће се на Земљи поново формирати суперконтинент за двеста до триста милиона година, када се Тихи океан потпуно затвори.

Симулације су показале да је мање вероватно да ће кора испод „млађих“ океана, попут Атлантског или Индијског, нестати у Земљином мантлу у односу на кору испод старог Тихог океана.

Вођа студије др Чуан Хуанг рекао је да је оно што је његов тим утврдио значајно јер даје увид у то шта ће се дешавати са површином Земље у наредних двеста милиона година.

„У протекле две милијарде година Земљини континенти су се сударали и формирали суперконтинент сваких 200 до 600 милиона година, што је познато као циклус суперконтинената. То значи да ће се постојећи океани поново сударити у наредних двеста милиона година“, каже Хуанг.

Резултат тога биће формирање новог океана, који је већ назван – Амазија, јер се верује да ће се Тихи океан затворити када се амерички континент судари са Азијом. Такође, Аустралија ће се спојити са Азијом.

„Симулирајући уз помоћ суперкомпјутера како ће се Земљине тектонске плоче понашати, можемо да покажемо како ће се за мање од триста милиона година Пацифик затворити, што ће омогућити стварање Амазије“, истакао је Хуанг.

Екстраполишући постепено ширење Атлантског океана (по четири центиметра сваке године), истраживачи предвиђају да ће се Тихи океан затворити када се америчка плоча, која ће се кретати ка западу, судари са осталим континентима.

Пацифик је оно што је остало од Панталасе (односно Палеопацифика) који је почео да се формира пре седамсто милиона година, када је претходни суперконтинент почео да се распада. Тихи океан је најстарији океан на Земљи и почео је да се смањује од свог врхунца још од времена диносауруса.

Тренутно се смањује годишње за неколико центиметара а тим темпом, како се предвиђа, затвориће се у наредних двеста до триста милиона година.

Тренутно, на Земљи постоји седам континената са веома различитим и јединственим екосистемима и људских културама, а фасцинантно је размишљати о томе како ће свет изгледати за неколико стотина милиона година, наводе научници.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво