Читај ми!

У Ноћи истраживача откријте лепоту науке

Европска ноћ истраживача је прилика да се представе фасцинантна достигнућа која директно утичу на наш живот и да се подстакне знатижеља младих. Организује се у 25 градова, а сви садржаји су бесплатни.

Веза науке и уметности и примена науке. Потрага за ловом на благо креће испред Народног музеја. Испред Фанцуског института временска капсула и први болид српских студената који користи електричну енергију. И мноштво основаца.

„Еропска ноћ истраживача је прилика да се широј јавности и нарочито младим људима представе научни радови, достигнућа, истраживања. То је шанса да подстакнемо знатижељу младих људи, да постану и сами научници, макар на један дан. Можда ће неко од њих бити нови Тесла или Марија Кири“, каже Пламена Хелачева, заменик шефа делегације ЕУ у Србији.

„Надам се да ће млади све више доприносити виталности наше сарадње и да ће међу њима, ја бих додао, можда бити и неки нови Михајло Пупин“, рекао је Пјер Кошар, амбасадор Француске у Србији.

Вечерас ће вам, на пример, Индус Амид Кумар, докторанд нашег и шпанског универзитета, објаснити за шта користи хладну плазму.

„На Студентском тргу нас чека мноштво радионица, као и отворена лабораторија Факултета за физичку хемију. У Силосима, то је такозвана Циркус лаб, ћемо нашим посетиоцима покушати да илуструјемо законе физике кроз акробатску уметност“, наводи Биљана Шљукић, професорка Факултета за физичку хемију.

Гљиве и добре бактерије које живе у нама, робот уметник неке су од најављених занимљивости. Пет младих научница представиће резултате истраживања о канцеру.

У Студентском парку могу да се виде модни трендови из 19. века, ботаничко сликарство и савремена уметност. У Београду, програми трају до 3. октобра и завршавају се концертом. Јер, наука је свуда око нас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара