Читај ми!

Грузијски археолози пронашли људски зуб стар 1,8 милиона година

На археолошком локалитету који се налази на око 100 километара од Тбилисија, пронађен је зуб стар 1,8 милиона година, а како је утврђено, припада раној врсти људи. Откриће грузијских археолога доказ је да је регион где је налазиште једно од најранијих праисторијских људских насеља у Европи, а и било где ван Африке.

Зуб је откривен у близини села Орозмани, удаљеном око 100 километара југозападно од грузијске престонице Тбилисија. Археолошки локалитет је у близини Дманисија, где су људске лобање старе 1,8 милиона година, пронађене крајем деведесетих и почетком двехиљадитих.

Након што су археолози у Дманисију пронашли делове људских скелета утврђено је да је у питању било најстарије такво откриће било где у свету ван Африке. На основу тих налаза научници су морали да промене схватања и закључке о раној људској еволуцији и обрасцима миграције.

Најновије откриће на локацији удаљеној 20 километара од Дманисија пружа додатне доказе да је планинско подручје јужног Кавказа вероватно било једно од првих места где су се рани људи населили након миграције из Африке, наводе стручњаци.

„Орозмани, заједно са Дманисијем, представља најстарији центар ширења раног савременог човека у свету, а да то није у Африци“, наводи се у саопштењу Националног истраживачког центра за археологију и праисторију Грузије, у којем је обелодањено откриће зуба старог 1,8 милиона година.

Гиорги Бидзинашвили, научни вођа тима за ископавање локалитета, рекао је да сматра да је зуб припадао „рођаку“ Зезве и Мзије. У питању су имена која су дата фосилизованим лобањама старим 1,8 милиона година пронађеним у Дманисију.

„Утицај открића, не само на ову локацију, већ и на читаву Грузију, као и на причу о људима који су напустили Африку пре 1,8 милиона година, је огроман“, рекао је британски студент археологије Џек Пир, који је пронашао зуб у Орозманију.

„То сврстава Грузију у важна места за палеоантропологију и људску причу уопште“, указао је Пир у изјави за Ројтерс.

Најстарији фосили раног савременог човека датирају из периода од пре око 2,8 милиона година. Део вилице откривен је у данашњој Етиопији.

Научници верују да су рани људи, врста ловаца-сакупљача по имену хомо еректус, вероватно почели да мигрирају из Африке пре око два милиона година. Древна оруђа стара око 2,1 милион година откривена су у савременој Кини, али грузијска налазишта су дом најстаријих остатака раних људи који су пронађени изван Африке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара