Читај ми!

Откривена прва водена планета и то у нашем комшилуку

Астрономи су открили оближњу егзопланету која је, уколико се то докаже као тачно, прва планета потпуно прекивена водом.

ТОИ-1452б је нешто већа и масивнија од Земље, налази се у сазвежђу Змаја и од наше планете је удаљена 100 светлосних година.

У студији објављеној у часопису Астрономикал џорнал, стручњаци са Универзитета Монтреал утврдили су да је планета сачињена од нечега мање гушћег од стена, али гушћег од гаса – потенцијални знак глобалног океана.

„Новооткривена планета је најбољи кандидат за океански свет на који смо досад наишли. Њен пречник и маса сугеришу много мању густину од оне коју бисмо очекивали за планету сачињену од метала и стена, попут Земље“, каже астрофизичар Шарл Кадју.

Планета је први пут уочена помоћу Насиног „Transiting Exoplanet Survey“ сателита који проучава удаљене звезде за карактеристичне знакове у паду светлости који означавају пролазак егзопланете.

ТОИ-1452б се налази у бинарном звезданом систему, па је због чињенице да постоје два сунца био проблем уочити је, али су научници са универзитетске „Observatoire du Mont-Mégantic“ опсерваторије, помоћу нових аналитичких, метода утврдили њено постојање.

За разлику од Земље, која је највећим делом сачињена од стена и метала са водом која покрива две трећине површине, ТОИ-1452б чини се да је начињена највећим делом од воде.

Верују да је то тип глобалног океана сличног дубоким водама које леже испод ледене коре Сатурновог сателита Енкелада.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво