Читај ми!

Насин ровер открио геологију Марсовог кратера

Научници су били изненађени када је Насин ровер почео да испитује стене на дну кратера Језеро у пролеће 2021. године. Пошто се у њему налазило језеро пре више милијарди година, очекивали су да ће пронаћи седиментне стене, али уместо њих пронашли су магматске стене.

Узорци стена које на површини Марса прикупља ровер Насе, откривају геологију кратера за коју научници сматрају да садржи микробиолошки живот стар неколико милијарди година. Камење показује промене настале због изложености води, што је и један од показатеља да Марс није хладна и сува планета.

Научници сматрају да би камење које је настало пре око 3,5 милијарди година, а подсећа на блато и песак на дну кратера, могло да има седиментно порекло.

„Нисмо пронашли никакве доказе о седиментним стенама на локацији дна кратера коју је ровер истраживао. Ипак, тај кратер на свом дну има језеро и наталожено блато и песак. Претпоставка је да је тај седимент еродирао", истакао је геохемичар Кенет Фарли, главни аутор једне од четири студије објављене у часописима Science и Science advanses, где је описана геологија кратера на Марсу.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво