Читај ми!

Рекордна неутронска звезда „Црна удовица“ је још масивнија него што се мислило

Једна од најфасцинантијих неутронских звезда у свемиру изгледа да је још масивнија него што су научници мислили и то на горњој граници онога што смо мислили да је физички могуће.

Научници су измерили масу неутронске звезде PSR J0952-0607 и утврдили да је заправо најмасивнији пулсар икада откривен који је 2,35 пута масивнији од Сунца.

Уколико тачно, то ће „Црну удовицу“ сврстати на горњу границу коју су научници сматрали могућом – око 2,3 масе Сунца за неутронску звезду.

То је такође чини и савршеним кандидатом за испитивање процеса који се одигравају у неутронским звездама и бољег разумевања чудног квантног стања у којима се материја и њима налази.

„Отприлике знамо како се материја понаша у густини нуклеуса, попут нуклеуса атома уранијума. Неутронска звезда је попут огромног нуклеуса, али је његова маса 500.000 до милион пута већа од Земљине и у том случају постоји много непознаница“, објашњава Алекс Филипенко са Универзитета Беркли.

Неутронске звезде су урушена језгра масивних звезда чија је маса била 8 до 30 пута већа од Сунчеве, пре него што су ушле у фазу супернове и избациле већи део масе у свемир.

Језгра која иза њих остану најчешће су око 1,5 пута тежа од Сунца и један су најгушћих објеката у свемиру. Једини гушћи су црне рупе.

Ради боље илустрације треба знати да је сва та маса спакована у сферни објекат пречника само 20 километара. При таквој густини, протони и електрони могу да се споје у неутроне. Једина ствар која спречава овакву лопту неутрона да се даље уруши у црну рупу јесте сила која је потребна да окупирају исто квантно стање.

Ове звезде су такође невероватно брзе и њихове ротације се мере у милисекундама. PSR J0952-0607 је други најбржи пулсар у Млечном путу и окреће се око своје осе 707 пута у секунди.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво