Читај ми!

Кинески научници направили рибу робота који гута микропластику

Роботске рибе које „једу“ микропластику једног дана би могле да помогну у чишћењу загађених океана у свету, сматра тим кинеских научника са Универзитета у Сечуану у југозападној Кини који је радио на овом изуму.

Меки на додир и величине само 1,3 центиметра, ови роботи у облику рибе већ усисавају микропластику у плиткој води.

Тим има за циљ да усаврши тако да сакупљају микропластику у дубљим водама и дају податке о загађењу мора у реалном времену, наводи Ванг Јујан, једна од чланица тима научника који су радили на развоју робота.

„Развили смо тако лаганог минијатурног робота који се може користити на много начина, на пример у биомедицинским или опасним операцијама. Тако мали робот се може убацити у неки део тела и тако помогне у отклањању неке болести“, додаје Јујан.

Црна роботска риба је освељена и може да замахне перајама и помера тело. Научници могу да је контролишу захваљујући светлу како би избегли да је не прогутају друге рибе или оштете пловила.

Уколико је друге рибе случајно прогутају, може да се свари јер је направљена од полиуретана који је биокомпатибилан, додаје научница.

Риба је у стању да апсорбује загађиваче и да се опорави чак и када је оштећена. Може да плива до 2,76 дужина тела у секунди, брже од већине вештачких меких робота.

„Углавном ради на прикупљању микропластике и као робот за узорковање и може се више пута користити“, нагласила је Јујинг.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво