Читај ми!

„Вече зелене науке“ oтвoрило два нова програма Фонда за науку

У Ботаничкој башти „Јевремовац“, Фонд за науку Републике Србије организовао је догађај поводом отварања два нова програма кроз које ће се финансирати нови научно-истраживачки пројекти у Републици Србији.

„Зелени програм сарадње науке и привреде“ ће пружити подршку нашим истраживачима да спроведу примењена истраживања која ће допринети смањењу загађења животне средине.

Овај програм је у складу са стратегијом Европске уније „Пут до здраве планете“, као и са релевантним националним стратегијама развоја науке и технологије.

„Зелени програм“ је усмерен ка одрживом развоју, подизању квалитета животне средине кроз смањење загађења природних ресурса, наших вода, земљишта, ваздуха, као и целог екосистема. Укупан буџет програма је 3,5 милиона евра, а средства су издвојена из буџета Републике Србије.

Други програм који се отвара, програм „ПРИЗМА“, ће се реализовати кроз шест потпрограма посвећених различитим истраживачким областима: природне науке и математика, техничко-технолошке науке, медицинске науке,  друштвено-хуманистичке науке, као и области које представљају националне приоритете - биотехнологија и вештачка интелигенција.

Буџет програма „ПРИЗМА“ износи 25 милиона евра. Средстава су обезбеђена из буџета Републике Србије, ИПА фондова Европске уније и кроз „SAIGE“ пројекат Светске банке.

Др Милица Ђурић Јовичић, в.д. директора Фонда за науку Републике Србије је истакла да је Фонд за науку млада институција, која постоји нешто више од три године и да је за то време отворено осам програма кроз које се финансирају пројекти наших научника.

„Фонд за науку ће кроз нове програме, за које је издвојено 28,5 милиона евра, обезбедити средства научницима да померају границе сазнања и развијају нова решења. Средства су намењена за улагање у рад истраживача, опрему и потрошни материјал, међународну сарадњу, објављивање и промоцију резултата, као и друге активности које су неопходне за развој науке и истраживања“, каже она.

Јавни позиви за ове програме трајаће до средине септембра, а на њих могу да конкуришу све акредитоване научно-истраживачке организације.

Посебан део догађаја Фонда за науку је био посвећен представљању талентованих младих научника који руководе важним пројектима из области екологије, зелених технологија и заштите животне средине, у оквиру програма ПРОМИС.

Др Ђурић Јовичић је подсетила да је веома важно што је пажња усмерена и ка младим научницима чији пројекти ће допринети побољшавању услова живота свих нас.

У оквиру ПРОМИС програма, који се ближи крају реализације, одабрано је укупно 59 пројеката младих доктора наука.

Од тога, чак 13 овде приказаних пројеката базира своја истраживања на еколошким темама попут повећања енергетске ефикасности у индустрији електричних аутомобила, отклањања последица утицаја пластичног отпада у рекама, утицаја токсичних пластичних материјала на плодност жена, очувања домаћих врста медоносних пчела, смањења штетних емисија СО2 гасова, и слично.

„Посебно смо поносни на чињеницу да су научници у оквиру овог програма објавили преко 340 публикација, од чега 77 из највише категорије научних часописа“, нагласила је она.

Емануел Жофре, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији, истакао је да улагање у науку и истраживање у Србији не представља трошак, већ инвестицију, од које ће корист имати не само научна заједница, већ и цело друштво, како на националном, тако и на европском нивоу.

Никола Понтара, директор канцеларије Светске банке у Србији, нагласио је да је циљ улагања у науку остваривање резултата који ће имати практичну примену у побољшавању квалитета живота свих грађана, и да наука има веома значајну улогу у испуњењу једног од стратешких циљева Србије - зеленој привреди.

„Кроз Фонд за науку, као и кроз друге институције, Република Србија обезбеђује квалитет и изврсност истраживачког рада наших научника, и у домаћим и у европским и светским оквирима, помажући им да достигну највише међународне стандарде“, истакла је државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић.

Влада Републике Србије је у последњих неколико година уложила 60 милиона евра у научну инфраструктуру.

Поред институционалног финансирања којим се обезбеђује континуирани рад научника у Србији, држава је издвојила средства за изградњу научно-технолошких паркова, изградњу нових зграда факултета, модернизацију лабораторија и истраживачки рад младих научника.

Догађају Фонда за науку Републике Србије су присуствовали и државни секретари и помоћници министра у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, представници Владе Републике Србије, представници страних амбасада, представници Српске академије наука и уметности, ректори универзитета, декани и директори научно-истраживачких организација, представници научне заједнице, привреде и медија. 

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи