Читај ми!

Данас је најдужи дан у години и почиње лето – астроном објашњава шта се дешава на небу

Лето на северној Земљиној хемисфери почeло је данас у 11 часова и 13 минута, а завршиће се у петак, 23. септембра у три сата и три минута. Лето ће ове године трајати 93 дана, 15 сати и 43 минута.

У истом тренутку за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње зима. На дан почетка лета ноћ je најкраћа, а обданица најдужа – трајаће 15 сати и 36 минута.

Звездар и популаризатор астрономије Бранко Симоновић објаснио је шта се данас, заправо, дешава на небу.

„Када говоримо о промени годишњих доба са аспекта астрономије, то је пре свега игра геометрије. У неком строгом смислу то је један прост број, а у неком описном, интуитивнијем смислу, то је ствар коју можемо да интерпретирамо кроз међусобни положај Сунца и Земље у односу на раван по којој се Земља креће око Сунца“, напомиње Симоновић.

Забуне најчешће настају када људи мисле да се оса окретања Земље око Сунца врти заједно са Земљом. Међутим, Земљина оса ротације је увек усмерена у једну тачку на небу – северни небески пол, близу кога је звезда Северњача, и она током времена одржава тај положај, објашњава гост Јутарњег програма.

„Током тог кретања око Сунца, Земља бива различито осунчана“, додаје Симоновић и на моделу глобуса објашњава шта се дешава на небу.

На дан почетка лета ноћ je најкраћа, а обданица најдужа – трајаће 15 сати и 35 минута. Међутим, напомиње астроном, ту има једна занимљива ствар, јер када се у астрономији говори о почетку и крају дана, има се у виду тренутак када Сунце својим горњим делом додирне хоризонт, било када залази, било када излази.

„Из искуства знамо да мрак не наступа оног тренутка када зађе Сунце. Тада наступа прво грађански сумрак, наутички, потом астрономски, а тек затим мркла ноћ. У том случају, ако узмемо произвољно нама ће дан данас трајати нешто више од 20 часова, а ноћ нешто више од три“, напомиње Бранко Симоновић.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се