Читај ми!

У Индији пронађено јаје диносауруса које никако не личи на - јаје диносауруса

Регион Дар у Маџа Прадешу познат је по открићу фосила диносауруса. Тим истраживача је сада пронашао јединствена јаја диносауруса.

Тим истраживача са Универзитета у Делхију открио је 10 јаја међу којима је и јединствено јаје које указује да су се врсте у Индији размножавале попут птица.

Јаја су откривена у Националном парку фосила диносауруса и припадају врсти титаносауруса, групи сауроподних диносауруса.

Утврђено је да се јаја налазе једно у другом (јаје са више љуски).

Налази открића објављени су у часопису Scientific Report.

„Откриће oваквог јајета из гнезда диносауруса титаносауруса сугерише да је њихова морфологија јајовода била слична оној код птица, отварајући могућност за секвенцијално полагање јаја у овој групи сауроподних диносауруса", ​​наводе истраживачи у свом научном раду.

Регион Дар је објавио вести 2007. године када су откривени први докази о врстама титаносауруса који су насељавали ову област. Од тада на овом подручју трају конзерваторски радови.

Тим научника пронашао је 52 гнезда сауропода титаносауруса у близини националног парка током ископавања.

Палеонтолози су рекли да је понашање диносауруса које личи на оно код птица уочено у фосилним записима диносауруса у виду изградње гнезда и доказа о родитељској бризи, посебно код изведених теропода, док су други диносауруси, као што су хадросауруси и сауроподи, проводили своје време градећи заједничка гнезда.

Јаја су пронађена у пешчаном кречњаку, а у међувремену, током вишеструких теренских радова које су спровели научници у областима Баг-Кукши у округу Дар , идентификовано је 108 гнезда титаносауруса, који су укључивали нетакнута, изолована јаја и неколико фрагмената љуске јајета.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво