Читај ми!

Откриће мексичких археолога – пронађен град древних Маја

Мексички археолози открили су остатке, како верују, града древних Маја у индустријском комплексу на периферији града Мериде. „Мислимо да је овде живело више од 4.000 људи“, рекао је координатор археолошког ископавања.

Локалитет који је назван „Ксиол“ (Xiol), састоји се од пет палата, неколико пирамидалних објеката, тргова и остатака једноставнијих кућа.

„Свештеници и писари су живели у великим палатама“, објашава координатор археолошког ископавања Карлос Пераза, који додаје да су други људи живели у мањим зградама.

„Верујемо да је овде живело можда више од 4.000 људи“, истиче.

Према мексичком Националном институту за историју и антропологију, „Ксиол“ је био насељен у периоду између 600. и 900. године.

На локалитету су пронађени и предмети попут врхова стрела, глинених лонаца и ваза, шкољки, па чак и алата за зидање.

„Ксиол“ је откривен након што је почела изградња индустријског парка на периферији града Мериде. Парк ће бити изграђен, иако ће археолошки остаци бити сачувани, кажу власници земљишта.

„Временом, урбано ширење (на том подручју) је порасло и многи археолошки остаци су уништени. Али чак и ми, археолози смо изненађени, јер нисмо очекивали да ћемо наћи тако добро очувано налазиште“, рекао је Пераза.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво