Читај ми!

Пут од жутих цигала у Тихом океану – да ли води до Атлантиде

Научници већ дужи период прате „пут од жутих цигала“, који је откривен у дубинама Тихог океана.

Експедиција на дубокоморски гребен, северно од Хавајских острва, открила је древно исушено корито језера поплочано нечим што изгледа као пут од жуте цигле. На необичну и помало језиву сцену наишао је истраживачки тим брода „Наутилус", који тренутно истражује гребен  Liliʻuokalani у оквиру Националног споменика поморске обале Papahānaumokuākea Marine National Monument.

Иначе Papahānaumokuākea Marine National Monument једно је од највећих подручја очувања мора на свету, веће од свих националних паркова у Сједињеним Државама. До сада су научници истражили само три одсто морског дна тог подручја.

Истраживачи из "Ocean Exploration Trust"  померају границе ове дивљине, која се налази на више од 3.000 метара испод таласа, а најбољи део је што свако може да посматра истраживање.

Током дана са објекта истраживачи деле снимке уживо, а недавно је део занимљивости вожње дубокоморским возилом објављен на Јутјубу.

„То је пут до Атлантиде, пут од жуте цигле", може се чути како узвикује истраживач на радију.

Иако се налази испод око хиљаду метара океана, корито језера које су открили истраживачи изгледа изненађујуће суво. Земља личи скоро на 'печену кору' која се може огулити.
У једном малом делу, вулканска стена је пукла на исти начин како пуцају цигле.

Праћење пута од цигала је знак да смо кренули у правом смеру и ускоро бисмо могли да научимо много више о скривеној геологији Земље.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво