Читај ми!

Прва фотографија црне рупе у центру Млечног пута

Стрелац А* је супермасивна црна рупа у центру Млечног пута и по први пут је слику ове црне рупе објавила америчка Национална научна фондација са "Event Horizon Telescope Collaboration".

Астрономи су саопштили да су фотографисали супермасивну црну рупу у центру Млечног пута. Објављена је фотографија онога што је амерички астрофизичар Ферјал Озел назвао „нежним дивом".

Пре четири и по милијарде година рођена је наша планета. Од тада плови космосом, а Сунце се врти око галактичког центра – мрачног, мистериозног срца Млечног пута.

У том мрачном срцу, око кога се окреће цела галаксија, налази се супермасивна црна рупа по имену "Стрелац А*", чија је маса отприлике 4,3 милиона пута већа од Сунчеве. Никада до сада није фотографисана величанствена мутна наранџаста крофна у центру наше галаксије, а човечанство сада има прилику да је види први пут захваљујући напорном раду и сарадњи са "Event Horizon Telescope Collaboration".

„Били смо запањени колико се величина прстена слаже са предвиђањима из Ајнштајнове теорије опште релативности", рекао је научник ЕХТ пројекта Џефри Бауер из научног института у Тајпеју.

Додао је да су ова запажања без преседана побољшала наше разумевање онога што се дешава у самом центру наше галаксије и нуде нове увиде о томе како ове џиновске црне рупе комуницирају са својим окружењем.

Пре три године објављена је сенка црне рупе названа "М87*", чија је маса 6,5 милијарди пута већа од масе Сунца, у центру галаксије, удаљена око 55 милиона светлосних година. 

Астрофизичара Ферјала Озела за пројекат истраживања ангажовао је Универзитет у Аризони, као и стручњаке на пројекту "Event Horizon Telescope" који чини 300 научника из 13 институција, а који управљају глобалном мрежом телескопа.

Прва фотографија црне рупе из галаксије "Месије 87 (М87)" снимљена је 2019. године. Астроном Шеперд Долман из Харвард-Смитсонијан центра за астрофизику је тада рекао да смо „видели оно што смо само мислили да нећемо моћи да видимо“.

Мајкл Џонсон, рекао је да су најновија открића невероватна потврда Ајнштајнове теорије релативности.

Њујорк тајмс пише да постоје индиције да у центру сваке галаксије постоји црна рупа која би могла бити милионе или милијарде пута масивнија од Сунца. Астрономи још не знају како су црне рупе постале тако велике.

Парадоксално, рупе су најсјајнији објекти у универзуму јер имају способност да апсорбују светлост. Већина материје из свемира улази у њих. Открића из 1960-их довела су до тога да се озбиљно схвати идеја да црне рупе постоје.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара