Читај ми!

Небеске јаме – откривена вртача са сопственом шумом у Кини

Нигде у свету нема више џиновских вртача, званих „небеске јаме“ него у јужној Кини. Тим кинеских научника открио је нову џиновску вртачу на чијем дну се налази шума. Понор је дубок 192 метра.

Тим спелеолога открио је да у вртачи постоје три отвора из којих се улази у пећину, а дрвеће шуме откривене у вртачи високо је око 40 метара. „Ово је кул вест", рекао је Џорџ Вени, извршни директор Националног института за истраживање пећина и крша у САД и међународни стручњак за пећине.

Откриће није изненађење, рекао је Вени јер је јужна Кина дом крашке топографије, пејзажа „склоног” драматичним вртачама и оностраним пећинама.

„Крашки пејзажи настају отапањем стенског материјала. Кишница, која је благо кисела, пролазећи кроз тло скупља угљен-диоксид и постаје киселија. Затим цури и тече кроз пукотине у стени, полако их проширујући у тунеле и празнине", објашњава Џорџ Вени, извршни директор Националног института за истраживање пећина и крша у САД.

Временом, ако пећинска комора постане довољно велика, плафон се може постепено срушити, отварајући огромне вртаче.

„Због локалних разлика у геологији, клими и другим факторима, начин на који се карст појављује на површини може бити различит. Тако у Кини постоји визуелно спектакуларан крш са огромним вртачама и џиновским улазима у пећине.

Улази у пећину могу бити веома мали, тако да морате да се угурате у њих.

„Око 25 одсто територије Сједињених Држава је карст или псеудокарст, који садржи пећине исклесане другим факторима осим растварања, као што су вулкани или ветар. Око 20 процената светске копнене масе чини један од ова два пејзажа богатих пећинама", истакао је Џорџ Вени, извршни директор Националног института за истраживање пећина и крша у САД.

Ново откриће догодило се у аутономној области Гуангси Џуанг, у близини села Пинге у округу Леје. Гуангси је познат по својим фантастичним крашким формацијама, које се крећу од вртача преко стеновитих стубова до природних мостова и заслужиле су ознаку региона за светску баштину Унеска.

Зашто су вртаче важне

Унутрашњост понора дуга је 306 метара и широка 150 метара, рекао је за Синхуу Џанг Јуенхај, виши инжењер Института за геологију карста.

Реч на мандаринском за такве огромне вртаче је „тјанкен", или „небеска јама", а дно вртаче је заиста изгледало као други свет.

Чен Ликсин, који је предводио тим пећинске експедиције, рекао је за Синхуу да му је густо шипражје на поду понора било до висине рамена.

„Не бих се изненадио да сазнам да у овим пећинама постоје врсте које никада до сада нису биле пријављене или описане у науци", рекао је Ликсин.

У једној пећини у западном Тексасу, рекао је Вени, тропске папрати расту у изобиљу; споре папрати су очигледно пренели на заштићено место слепи мишеви који мигрирају у Јужну и Централну Америку.

„Не само да вртаче и пећине пружају уточиште за живот, већ су и канали до водоносних слојева или дубоких залиха подземних вода. Крашки водоносници представљају једини или примарни извор воде за 700.000.000 људи широм света", рекао је Вени. Али им се лако приступа и одводе се – или се загађују.

Са новим открићем, у округу Леје има укупно тридесет вртача. Исти истраживачи су раније открили на десетине вртача у северозападној кинеској провинцији Шанси и групу међусобно повезаних вртача у Гуангсију.