Читај ми!

Насини инжењери завршавају отварање телескопа "Џејмс Веб"

Најмоћнији телескоп "Џејмс Веб", икада лансиран у свемир стигао је до финалне фазе педантног процеса склапања огледала који је астрономе држао у приправности. Инжењери Насе завршили су откривање огромног примарног огледала свемирског телескопа „Џејмс Веб“. Тај маневар је био последњи корак двонедељне фазе распоређивања опсерваторије вредне 10 милијарди долара која је почела њеним лансирањем 25. децембра 2021. године.

Телескоп, који је већ прешао више од 950.000 километара кроз свемир, највећи је, најмоћнији свемирски телескоп икада направљен. Лансиран је на ракету „Аријане 5" и сматра се једним од највећих научних подухвата у 21. веку. После 14 година одлагања, нови телескоп „Џејмс Веб" коначно лети у свемир.

Телескоп је великих размера, па је морао да буде упакован да би стао у ракету која га је одвела у орбиту 25. децембра, а опремљен је примарним огледалом пречника 6,5 метара.

Недавно је Наса започела последње маневре укључене у постављање Вебовог главног огледала, које ће сакупљати светлост из најудаљенијих дубина универзума и које се састоји од 18 позлаћених сегмената: централног дела са два бочна панела од три сегмента. Инжењери су пустили последњи, други сегмент.

„Осећам притисак у грудима када видим то огледало", рекла је научница Насе, Мишел Телер у преносу уживо. У контролној соби Насе, особље из тима Веб мисије навијало је и делило петице.

Научници су га описали као „временску машину", а телескоп „Џејмс Веб" ће омогућити астрономима да проучавају почетак универзума убрзо након великог праска, пре 13,8 милијарди година и да траже знаке планета које подржавају живот у нашој галаксији.

„Џејмс Веб", назван по бившем администратору Насе, треба да пређе 650.000 километара до свог одредишта, а затим ће му требати још пет месеци да његови инструменти буду пажљиво калибрисани. На том путу очекују га разни изазови.

За астрономе, "Џејмс Веб" нуди могућност снимања слика првих галаксија које су се формирале након великог праска, разумевања како се звезде рађају и развијају, и истраживања потенцијала за појаву живота у планетарним системима.

Све ово ће морати да се уради за једну деценију, јер је то његов максимални век трајања. После 10 година, очекује се да ће телескоп остати без горива и полако скренути са курса.

„Телескоп је заједнички пројекат америчке, европске и канадске свемирске агенције, а било је потребно 30 година за његово дизајнирање и израду", наводе из Гардијана.

Мисија „Џејмса Веба" је да се надовеже на открића свемирског телескопа „Хабл" коме се, после проведене 31 године у орбити, рад ближи крају и чији су главни научни циљеви посматрање првих звезда и проучавање процеса настанка првих галаксија.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи