Читај ми!

На Марсу откривене значајне количине воде – планета има своју верзију Великог кањона

Марс има своју верзију Великог Кањона, а научници су у њему открили „значајне количине воде“. Воду на Марсу открио је орбитер који кружи око те планете, објавила је Европска свемирска агенција (ЕСА).

Орбитер ExoMars Trace Gas, лансиран 2016. године у заједничкој мисији ЕСА-е и руског Роскосмоса, детектовао је воду у долини Valles Marineris на Марсу.

Реч је о кањону који је 10 пута дужи, пет пута дубљи и 20 пута шири од Великог Кањона реке Колорадо у америчкој савезној држави Аризона.

Вода која је откривена налази се испод површине система кањона. Детектовао је инструмент, назван ФРЕНД Fine Resolution Epithermal Neutron Detector, који мери ниво водоника у првом метру површине Марса.

Претходно, вода је тражена испод површине Марса, где су откривене мале количине, преноси Си-Ен-Ен.

Аутор студије Игор Митрофанов, водећи истраживач на неутронском телескопу ФРЕНД, изјавио је да се помоћу орбитера може проверити шта се догађа до једног метра испод површине Марса.

„Оно што је најважније је да можемо лоцирати оазе богате водом које нису могле бити откривене ранијим инструментима“, објаснио је истраживач.

„Необично велике количине водоника“

Митрофанов је додао да је ФРЕНД открио подручје са необично великом количином водоника у кањону Valles Marineris.

„Под претпоставком да је водоник који видимо везан у молекуле воде, изгледа да је око 40 одсто материјала непосредно испод површине у том региону вода“, рекао је Митрофанов.

Површина тог подручја кањона може се упоредити са површином Холандије.

Откриће у Valles Marinerisu баца светло на ту долину, као интригантну локацију за могуће људске мисије у годинама које долазе, нарочито због чињенице да би откривена вода могла да буде пуно приступачнија од извора воде који су раније откривени, наводи Си-Ен-Ен.

Студија у којој се налазе детаљи открића објављена је у научном часопису Икарус.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи