Читај ми!

Апликација Светлост свитаца нуди другачији приступ учењу историје

Апликација Светлост свитаца, настала у оквиру истоименог пројекта којим координира Филмски фестивал Слободна зона, коначно је представљена јавности на конференцији за новинаре.

На осамдесету годишњицу од оснивања Логора Старо Сајмиште, четрнаест средњошколаца је заједно са историчарима и уметницама из Србије и Немачке, кроз радионице осмислило и креирало мултимедијалну шетњу на локацији бившег логора која ће бити доступна преко мобилне апликације.

„Данас када одемо на ову локацију, скоро да не можемо да нађемо ниједан извор где бисмо могли да добијемо основне информације“, каже Рајко Петровић, директор Филмског фестивала Слободна зона који координира пројектом.

Циљ пројекта је да младима укаже на једну од локација Холокауста у Европи, упозна их са историјским дешавањима на овом локалитету и истакне значај и неопходност културе сећања.

Апликација Светлост свитаца понудиће другачији приступ учењу историје, продубиће интересовање за тему страдања у Другом светском рату и омогућити коришћење апликације на лицу места током (школских) излета у Београд. У пројекту су учествовале ученице и ученици из Београда, Новог Сада, Новог Пазара, Ваљева, Лесковца, Бечеја и Суботице.

На конференцији су говорили Рајко Петровић, директор пројекта, Бранка Павловић, уметница и Александар Тодосијевић, историчар и председник Удружења за друштвену историју Еуроцлио из Србије, као и средњошколци учесници пројекта - Невена Митровић (Пета београдска гимназија) и Адем Тутић (Гимназија Нови Пазар).

Светлост свитаца има и додатну вредност јер представља одличан пример вршњачке едукације и преношења знања међу младима. Историчар Александар Тодосијевић, председник Удружења за друштвену историју Еуроцлио из Србије, наводи да ова тема заузима важно место у образовању.

„Сва истраживања показују да млади данас слабо познају историју. Много је погрешних тумачења и дезинформација које налазе своје место у јавном дискурсу“, каже он.

Тодосијевић је подсетио да је Београд био јединствен град у Европи током окупације у Другом светском рату, с обзиром на то да су у самом градском језгру постојала чак три логора - Старо сајмиште, Бањица и Топовске шупе.

„Желели смо да скренемо пажњу младима на важност овог места на којем су страдали Јевреји, Срби, Роми и сви они који су били противници нациста.“

Апликацију можете скинути са сајта  https://slobodnazona.rs/aplikacija-svetlost-svitaca/

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи