Читај ми!

Како изгледа „лава бомба“ из утробе Земље

Скоро месец и по дана Кумбре Вијеха не престаје да „грми“ на шпанском острву Палма. Вулкан константно избацује магму из дубине Земље, па тако нису ретке ни такозване „лава бомбе“.

Геохемичар Хари Гајгер са немачког Универзитета Алберт-Лудвиг тренутно са међународном екипом научника испитује ерупцију Кумбре Вијехе на Палми.

Током једног од истраживачких излета близу отвора вулкана изненадила их је „лава бомба“ која се великом брзином котрљала низ падину.

Када се зауставила, Гајгер и његове колеге пришли су округлом парчету стене пречника око метар. Упркос релативно малим димензијама, тежио је око пола тоне.

Приликом ближе инспекције, научници су осећали како стена исијава врелину из језгра, чија је температура већа од 900 степени Целзијуса.

„Лава бомбе“ су веома опасне, јер као пројектили могу врло лако да физички униште објекат на који падну и да изазову пожар.

Примера ради, 2018. године једна „лава бомба“ величине кошаркашке лопте погодила је туристички брод код обале Хаваја, повредивши двадесетак људи, а четворо је завршило у болници.

број коментара 0 Пошаљи коментар