Читај ми!

Новом методом ДНК анализе потврђено ко је праунук Бика Који Седи

Узорак ДНК из косе легендарног индијанског поглавице Бика Који Седи, омогућио је научницима да потврде да је мушкарац из Јужне Дакоте његов праунук. Ово је први случај да је ДНК давно умрле особе коришћен да се докаже породична веза са историјском личношћу.

Узорак косе Бика Који Седи помогао је научницима да потврде да је човек из Јужне Дакоте праунук славног индијанског вође из 19. века користећи нову методу за анализу породичне линије са фрагментима ДНК давно умрлих људи, пише Гардијан.

Истраживачи су у навели да је узорак ДНК узет из прамена косе Бика Који Седи који је умро 1890. године, а која је била похрањена у Институту Смитсонијан у Вашингтону. На основу ових узорака успели су да потврде породичну везу између индијанског поглавице и 73-годишњака Ернија ЛаПоинта, становника Лида у Јужној Дакоти.

„Ово истраживање је још један начин да докажем сродничку везу са својим славним прадедом. Људи доводе у питање нашу везу са нашим претком откад знам за себе. Они ће вероватно сумњати и у ове разултате“, рекао је ЛаПоинт који има још три сестре. 

Пошто је ово први пут да је анализиран ДНК давно умрле особе, научници очекују да ће то отворити могућност да се слично уради и са другим историјским личностима чији се генетски узорак може узети из косе, зуба или костију.

Нову методу развили су научници предвођени Ескеом Вилерслевом, директором Геогенетичког центра Лундбек фондације при Универзитету у Кембиџу.

Истраживачима је требало 14 година да открију начин како да издвоје употребљив узорак ДНК из косе, која је била делимично разложена јер је била смештена у депоу на собној температури, пре него што су је надлежни из Института Смитсонијан предали ЛаПоинту и његовим сестрама 2007. године.

Професор Вилерслев је читао у часопису о овоме и обратио се ЛаПоинту.

Нова метода коју су научници применили заснивала се на ономе што је познато као аутозомна ДНК у генетским фрагментима узетим из косе. Традиционална анализа се обавља на специфичној ДНК у ипсилон хромозому који се преноси по мушкој линији или специфичној ДНК у митохондријама које се преносе са мајке на децу. Аутозомна ДНК не зависи од пола претка.

„Постојале су методе, али за њих су били потребни много већи узорци ДНК или су дозвољавале да се утврди степен сродства само до унука. Уз нашу нову методу могуће је утврдити даље породичне односе користећи мале количине ДНК“, објашњава Вилерслев.

Бик Који Седи, чије име на језику племена Лакота гласи Татанка Јотанка, ујединио је племена Сијукса са простора северноамеричких Великих равница против белих досељеника који су заузимали земљу индијанских племена и америчких војних снага које су покушавале да протерају Индијанце са своје територије.

Предводио је индијанске ратнике који су збрисали савезне трупе предвођене Џорџом Кастером у бици код Литл Бигхорна 1876. године у данашњој америчкој држави Монтани.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 29. окт 2021, 04:06) - anonymous [нерегистровани]

Nadam se,

da sadasnje americke vlasti nece mu nauditi njegovom praunuku, kao sto su isto radili njegovom pradedi i njegovom narodu.

(четвртак, 28. окт 2021, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

Tele koje sedi

Unuk Bika koji sedi. Logično. Ne zamerite na šali.