Читај ми!

Симбол Новог Пазара ускоро у новом сјају

На градском бедему, који се налази у комплексу новопазарске тврђаве препознатљиве по Кули мотриљи из османског периода, почела је трећа фаза заштитних археолошких истраживања. Цео комлекс смештен је у Градском парку у близини старе чаршије. Новопазарска тврђава проглашена је за споменик културе од изузетног значаја у Србији.

Пре пет векова због свог стратешког положаја био је главна одбрана Новог Пазара - у скоријој историји описан у песми Кад погледам са бедема, видим диван град – симбол овог краја ускоро ће заблистати новим сјајем.

Реконструише се летња позорница, кула Mотриља – препознатљив детаљ са грба Новог Пазара, као и остаци куле Џепхане – која је служила као магацин за муницију, барутхана и зиндан или затвор из османског периода.

„У току ове три кампање открили смо врло знацајне објекте. За постојање неких од њих смо знали и раније на основу старих документарних фотографија али неки објекти су били изненађење и за нас археологе“, каже Владан Видосављевић, археолог у Музеју Рас у Новом Пазару.

„Оно што је фокус ове сезоне јесте да установимо везе између зиндана и објеката који се касније налазе како историјске тако и функционалне везе. Са друге стране, дакле сва ова три објекта заједно са самим бедемом који се на овај начин открива до краја омогућиће да се на прави начин не само за Нови Пазар него и за читав регион један овакав споменик постује онако како он заиста заслужује“, истиче Мустафа Балтић, археолог у Музеју Рас у Новом Пазару.

Циљ Града Новог Пазара је да се сачува културно наслеђе, али и унапреди туристичка понуда овог краја, уз напомену да се слични рестаураторски радови планирају и на споменицима хришћанске културе у овом крају.

„На овој локацији ћемо имати више садржаја да ћемо имати позорницу да могу да се дешавају одговарајуће активности: концерти, књижевне вечери фолклорне манифестације, имаћемо део везан ка граду, код куле Џепхане. Један јако леп видиковац“, наводи Дејан Белоица, директор Туристичке организације Нови Пазар.

Новопазарску тврђаву подигао је турски војсковођа Иса-бег Исаковић, оснивач града Новог Пазара, а претпоставља се да су куле мотриља и Џепхана сазидане су у другој половини 19. века.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво