Читај ми!

На корак од спаса од бога ватре, пронађен костур човека код древне Помпеје

Археолози су пронашли костур човека који је био на корак од мора након ерупције Везува 79. године која је збрисала Помпеју.

Делимично осакаћени остаци костура човека ког је живог закопала ерупција Везува пронађени су у Херкуланеуму, древном римском граду близу Помпеје.

Мушкарац је био између 40 и 45 година старости, а умро је тек пар корака од мора док је покушавао да побегне од ерупције.

Његов скелет пронађен је на плажи древног града, а окружен је угљенисаним дрветом, укључујући и делове кровне греде која му је, могуће, пала на главу, преноси италијанска агенција Анса.

„Последњи тренуци били су брзи, али ужасни“, објашњава Франческо Сирано, директор археолошког парка Херкуланеум.

Било је рано јутро када је пирокластични талас из вулкана стигао до града.

„Температуре су достизале 300 до 400 степени, а према неким студијама и од 500 до 700 степени Целзијуса. Бели, врели облак који се спуштао од вулкана ка мору брзином од 100 километара на час био је толико густ и врео да није имао нимало кисеоника у себи“, истакао је Сирано.

Ово је било прво археолошко ископавање у последњих 30 година спроведено у Херкуланеуму, много мањем и мање познатом локалитету поред Помпеје.

Ископавања 80-их и 90-их изнедрила су скелете више од 300 жртава које су се скривале по шупама за бродове, чекајући да спас стигне са мора.

Херкуланеум је закопан испод 15 метара вулканског пепела све док није поново откривен током ископавања бунара почетком 18. века.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво