Читај ми!

Рубикова коцка: 45 година одрастања

Сматра се једном од најпродаванијих играчка на свету. До 2005. године продата је у више од триста милиона примерака. Рубикова коцка је механичка играчка коју је изумео мађарски инжењер Ерне Рубик.

С обзиром на то да Рубикова коцка ове године обележава јубилеј – четири и по деценије постојања, Одељење за културу Амбасаде Мађарске „Колегијум Хунгарикум" серијом програма по целој Србији настоји да подсети на њено помало заборављено порекло и нове генерације зарази том игром вештине.

„Имали смо намеру да позовемо господина Рубика, али је он сада већ доста стар и није се прихватио путовања. Битно нам је да покажемо свету да је то мађарска коцка. Ја сам имала прилику да много путујем по свету, од Јапана до Мексика, свуда сам видела ту коцку, али нико није знао да је она мађарски производ. Одлучили смо да организујемо промоцију Рубикове коцке, да покажемо да је нама њено порекло јако важно и тако се сећамо на ово дело Ернеа Рубика", истакла је Клара Сентђерђи, директорка „Колегијум Хунгарикума", за емисију „Све боје живота".

Коцка је састављена од 26 мањих пластичних коцака које се врте око средишњег језгра. Свака од шест страница које чине коцку у решеном облику различите је боје.

Прве Рубикове коцке направљене су 1977. године, када су се и појавиле у радњама Будимпеште. Три године касније коцка је представљена на сајмовима играчака у западним метрополама: Лондону, Њујорку, Паризу и Нирнбергу.

Генерације су одрастале уз њу. Свако од нас покушао је бар једном у животу, са више или мање успеха, да је склопи. Склапање Рубикове коцке одликују логика, брзина и напетост, стога она значајно утиче на психолошки развој, помаже у изградњи менталних вештина и вештина решавања проблема.

„Особа која је склапа мора једнако да посматра целину и делове, однос између целине и делова и на који начин померање једног дела утиче на целину. Мора да размишља пар корака унапред и не постоји начин да је реши на срећу. Слагање је увек логичко и стратешко, и самим тим, човек вежба своју интелигенцију. Такође, она утиче на јачање менталних рефлекса – када уочите неки образац или неку правилност, морате брзо да реагујете. Пошто не можете да видите све стране коцке у исто време, морате да памтите како изгледају остале три, те тако јача меморију. Будући да има 43 квинтилиона почетних комбинација, а постоји могућност да се из сваке од тих комбинација у двадесетак потеза дође до решења – слагање ове коцке захтева упорност, дисциплину, стрпљење и фокус. Будући да се све наведене особине јачају њеним слагањем, често се препоручује хиперактивној деци. Код деце која показују интересовање за техничке науке и инжењерство, коцка може управо те склоности да пробуди, заинтересује их и касније определи њихово образовање", наводи психолог Лео Иванишевић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво