Читај ми!

Крила будућности – у каквој су вези лептири и безбедност, открива „Теслаграм"

Тим научника Института за физику у Београду направио је „теслаграм". То је заштита која се уграђује у картице, новчанице, документа и уметничка дела, а реч је о љуспицама крила лептира које је немогуће копирати. Многи већ сматрају да је то најбоља заштита на свету, а од 2015. године је регистрована и заштићена.

Крила лептира покривена су са преко 200.000 љуспица, а ниједан лептир нема иста крила. Овај податак био је довољан српским научницима да осмисле најбољи вид заштите на свету. Структура лептировог крила сложенија је од холограма и немогуће ју је копирати.

„Са њихових крила се скину љуспице, које су у ствари онај прах што вам остане на прстима када додирнете крила лептира. Након тога смо са једном компанијом развили систем за стављање тих љуспица на картице, папир, пластику у поступку који јако личи на штампу", објаснио је Димитрије Степаненко са Института за физику у Београду.

Ову идеју у Институту за физику развијају од 2011. године. Осмислили су и прототип читача.

„Тренутно радимо на минитуризацији самог читача, да га смањимо да буде што мањи и приступачнији што већем броју људи. Тако да могу да се штите уметнине, различите врсте луксузних производа који су склони томе да се фалсификују. А надамо се да ћемо у скоријој будућности, када будемо могли да ставимо читаче на мобилне телефоне, он практично бити доступан свима", додала је Марија Митровић Данкулов, руководилац Иновационог центра на Институту за физику.

Шира примена овакве безбедносне заштите, назване „теслаграм“ –  тек се очекује.

„Заштитне браве, заштита неких ствари направљених од тканине – то су неке ствари које за почетак можемо сами да исфинансирамо ту комерцијализацију. Ово радимо у сарадњи са Светском банком, са стручњацима из иностранства који нам помажу. Ово је једна јако интересантна ствар. Били смо јако близу да ово комерцијализујемо у Швајцарској, али је почела пандемија и успорила овај процес. Али ја сам врло оптимистичан да је ово будућност", сматра Александар Богојевић, директор Института за физику.

Циљ ове технологије није зарада, кажу у Институту, већ развој науке и успешан пример који ће покренути и друге организације. Истичу да се љуспице лептира користе тек када инсект угине.

У Институту за физику кажу да се сва решења крију у природи, и да су они само посматрали, истраживали и открили оно што је већ вековима постојало око нас.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара