Читај ми!

Царичнин град пример вишедеценијске сарадње археолога Француске и Србије

У част обележавања 70 година Француског института у Србији, Институт за археологију у Београду и Универзитет у Стразбуру организовали су изложбу „Царичин град: репрезентативни пример француско-српске научне сарадње у области археологије".

Француско-српска археолошка сарадња на локалитету Царичин град почела је 1978. године и допринела је бољем познавању једног од најважнијих византијских локалитета у региону централног Балкана.

„Ова сарадња између француских и српских археолога је једна од најдужих сарадњи која постоји више од 40 година", подсећа Весна Адамовић из Француског института у Србији.

Град је подигао цар Јустинијан са жељом да овековечи место свог рођења и изградњом тог новог духовног и административног центра ојача унутрашњост балканских провинција.

„Царичин град је и даље једна велика енигма, зато што и даље трагамо за доказима да ли је Царичин град Јустинијана прима. Извесно је да се ради о том граду, али у сваком случају морамо да пронађемо натпис који би заиста потврдио ту идентификацију“, напомиње Вујадин Иванишевић, научни сарадник Археолошког института.

Током лета, археолози из Француске су заједно са нашим стручњацима истраживали највећу цркву Царичиног града, тражећи мошти светитеља.

„Управо су та нова, савремена истраживања применом нових технологија 2015. године омогућила откривање нове цркве на локалитету Царичиног града и сад имамо јединствен низ у доњем граду од пет цркава и средишња црква, такозвани тетраконхоз, са четири конхе, се истражује. Ту очекујемо да бисмо могли да пронађемо мошти неког од светаца који је био пренет из Константинопоља од стране цара Јустинијана у Царичин град да би дао значај тој његовој метрополи у средишту Илирика“, објашњава Иванишевић.

Изложба је двојезична, биће праћена и видео-садржајима, а отворена је до 10. октобра.   

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи