Читај ми!

Хоћемо ли сијалице заменити светлећим биљкама

Развојем нових нанотехнологија научници покушавају да направе биљке које светле у мраку и могу да се поново допуњују енергијом. Оваква светла, верују научници, једног дана би требало да замене неефикасне сијалице које троше велику количину електричне енергије и загађују околину.

Технологија светлећих биљака заснована је на уграђеним наночестицама које се налазе непосредно испод површине листа. Импулс ЛЕД светлости у трајању од 10 секунди довољан је да оваква биљка јако засветли, а наночестице се затим могу напунити више пута, преноси портал Сајенс алерт резултате истраживања научника са Масачусетског института за технологију (МИТ).

Ово истраживање је део младе научне гране која се све брже развија – нанобионике биљака – и подразумева коришћење наночестица за додавање додатних функција и способности биљкама. Ово је већ друга генерација технологије која је тек у повоју.

„Желели смо да створимо биљку која емитује светлост са честицама које ће апсорбовати светлост, складиштити део и постепено га емитовати", објашњава хемичар Мајкл Страно са МИТ-а.

„Ово је велики корак ка стварању светла на биљној основи“, напомиње Страно.

У језгру ових светлећих биљака налазе се кондензатори у које се складишти светлост у облику фотона, а затим се касније ослобађа. Коришћено је једињење које се назива стронцијум алуминат које може да апсорбује видљиву и ултраљубичасту светлост, а затим да исијава.

Стронцијум алуминат се може разложити на наночестице, које су потом премазане силицијум-диоксидом како би се заштитиле од пропадања. Затим су ове наночестице уграђене у мезофил – средишњи део листа чије сунђерасто растресито ткиво омогућава циркулацију гасова.

Истраживачком тиму је успело да ову технологију примене на пет различитих биљних врста различите величине листова – босиљак, поточарку, дуван, белу раду и биљку познату као слоново уво.

„Биљке морају да буду изложене интензивном светлу на неколико секунди и то је довољно да се наночестице напуне. Успели смо да помоћу сочива усмеримо светлост и на удаљеност од једног метра“, објашњава научник с МИТ-а Павло Гордичук.

Даљом анализом је утврђено да су биљке наставиле нормално да обављају фотосинтезу и да испуштају влагу кроз листове.

Сматра се да ова технологија доста обећава и зато што она представља значајан напредак у односу на наночестице прве генерације у којима су коришћени ензими из свитаца који су давали веома пригушену светлост.

Истраживачи додају и да би се различите наночестице могле комбиновати на истој биљци.
Ипак, још су прилично далеко од могућности да се ова технологија примењује у свакодневном животу, јер је животни век појединачних листова око две недеље. Међутим, научници верују да су на добром путу да ове иновације једног дана буквално промене начин на који ћемо осветљавати простор.

„Стварање амбијенталног светла са обновљивом хемијском енергијом живих биљака је храбра идеја. То би представљало фундаментални помак у начину на који размишљамо о биљкама и електричној енергији коју користимо за осветљење“, сматра истраживач Шејла Кенеди.

Резултати овог истраживања су објављени у научном часопису Science Advances.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво