Читај ми!

Камиле у стенама Саудијске Арабије старије од пирамида у Гизи

Према најновијим анализама, рељефни прикази камила у Саудијској Арабији, који су откривени 2018. године, много су старији него што се мислило.

Истраживачи су најпре проценили да су прикази животиња настали пре око 2.000 година. Ипак, у најновијој студији закључено да је реч о делу које је старо између 7.000 и 8.000 година.

Истраживачима је прецизније утврђивање старости било прави изазов, јер, за разлику од цртежа у пећинама, у оваквим приказима често нема органских материјала који могу да помоћи у дефинисању детаља па и старости.

Стручњаци су успели су да истраже и утврде трагове алата који су коришћени, тестирали су и кости животиња које су нашли на тој локацији а све са циљем да установе време када су скулптуре камила настале. Укупно је откривен 21 тродимензионалан приказ камила.

Тако су најновији подаци показали да су старије су од древне знаменитости Стоунхенџ (5.000 година) или од пирамида у Гизи (4.500 година).

Вајање, односно рељефно приказивање камила у природној величини на пустињским стенама на северу Саудијске Арабије, ретка је врста уметничког дела.

Најновија анализа је објављена у Journal of Archaelogical Science а водили су је истраживачи из саудијског Министарства традиције, Института Макс Планк и колеџа Кинг Сауд.

Откривено је да су у питању „најстарији сачувани рељефи великих димензија" на свету.

„Сада смо у могућности да ово дело повежемо са периодом у праисторији када је пасторално становништво северне Арабије стварало уметничка дела од камена и градило масивне камене конструкције које се називају мустатил", наводе аутори студије.

Истраживачи су открили да су за утврђивање старости локације коришћене различите научне стратегије, а узет је у обзир утицај процењених временских прилика, ерозије, док је коришћена и флуоресцентна спектрометрија рендгенских зрака - за мерење густине премаза.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи