Читај ми!

Научници упозоравају да број женске деце у дванаест земаља драматично опада

Још од седамдесетих година број намерних прекида трудноће због пола детета у Кини, Индији и код још десетак других нација, довео је до тога да се број жена смањио између 23 и 45 милиона. Нова студија предвиђа да ће до 2030. године те исте нације „изгубити“ још 4,7 милиона рођених девојчица, што ће још више пореметити однос полова у њиховој популацији.

У новој студији научници су обрадили податке о 3,26 милијарди рођених беба у 204 земље и утврдили да је у 12 држава однос мушког и женског становништва у популацији већ значајно поремећен, а да је 17 нација у опасности да крене у истом смеру.

Ипак, добра вест је да у ових 12 нација са поремећеним односом полова долази до извесног побољшања, посебно у Кини и Индији, где је и вршено више од 95 одсто намерних прекида трудноће због пола детета.

Статистички модел постављен у овој студији предвиђа да ће до 2100. године ове нације остати без 5,7 милиона жена – делом и због онога што је изгубљено од седамдесетих када је утврђивање пола детета у раној трудноћи постало широко доступно – и то много брже него што су неке друге студије предвиђале.

Диспаритет између полова има озбиљне последице

То је још увек веома велики број жена које никада неће бити рођене, а то може да проузрокује трајне културне и друштвене последице.

У Кини и Индији, где већ сада има већи број мушкараца него жена за око 70 милиона, немогућност проналажења брачног партнера већ је довела до забрињавајућег пораста усамљености, али и до пораста насиља, трговине женама и проституције.

Последњих година, неравнотежа полова у обе ове нације почела је да успорава, јер владе уводе подстицаје за рађање женске деце, као и рестрикције у погледу намерних прекида трудноће због пола детета.

Тим научника који стоји иза овог рада сматра да је потребно још више залагања да се ово стање поправи и да се морају предузети хитне мере уколико се жели уравнотежавање броја мушкараца и жена у земљама као што су Кина, Индија, Албанија, Јерменија, Азербејџан и Вијетнам.

Ово пре свега зато што би то донело предност и на другим пољима.

Уколико и у земљама у којима се преферирају синови у односу на ћерке – попут Нигерије, Пакистана, Египта, Танзаније и Авганистана – у којима се већ назире диспаритет између полова, настави тренутни тренд, студија предвиђа да би свет до 2100. године остао без још 22 милиона жена.

Наравно, ово је само хипотетички модел, али како могућости утврђивања пола детета и абортуси постају све доступнији широм света, а родна дискриминација опстаје, нема сумње да ће се предвиђања остварити.

Слободна воља или притисак

Иако абортус женама у неку руку даје могућност да саме одлучују о свом телу, здрављу и будућности, ти избори су такође, у већини случајева, наметнути друштвеним ставовима и нормама.

Родна дискриминација је проблем широм света, али у неким културама је и даље само мушкарцима дозвољено да привређују, само мушкарци наслеђују имовину или само синови брину о остарелим родитељима.

С друге стране, женама није дозвољено да раде или да поседују имовину, а у појединим културама за удају им је и даље потребан мираз. Оваква културна очекивања жене претварају у трошак и терет, без њихове кривице, посебно у сиромашнијим срединама.

Промена родних норми

Осим намерних побачаја због пола детета, истраживачи су установили и велику смртност беба и лошу здравствену заштиту жена, што је такође допринело смањењу броја жена широм света.

Истраживачи напомињу да њихов модел није савршен, али да представља први покушај да се предвиди колико ће синова и ћерки бити рођено у наредним годинама.

„Ови налази наглашавају потребу праћења (односа полова при рођењу) у земљама у којима се предност даје мушкој деци и потребе да се елиминишу фактори који стоје иза постојања родне пристрасности у породицама и институцијама", наводе истраживачи.

„Шири циљ студије се односи на потребу промене родних норми које леже у основи ових штетних пракси, попут пренаталне селекције пола“, наглашавају аутори студије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се