Читај ми!

Нетакнуте корпе са воћем из IV века пре нове ере пронађене у рушевинама потопљеног Хераклиона

Плетене корпе испуњене воћем из четвртог века пре нове ере и стотине древних керамичких артефаката и предмета од бронзе откривено је у потопљеним рушевинама скоро легендарног града Хераклиона на обали Египта.

Остаци древног египатског града Теона, који су стари Грци звали Хераклион, остали су нетакнути откад је град нестао испод мора у II веку пре нове ере, а затим потпуно потонуо у VIII веку нове ере, после катаклизмичних природних катастрофа.

Тонис, односно Хераклион, вековима је био највећа египатска лука на Медитерану пре него што је Александар Велики основао Александрију 331. године пре нове ере.

Али огромно археолошко налазиште у заливу Абу-Кир у близини Александрије било је заборављено све док га пре две деценије није поново открио француски морски археолог Франк Годио, у једном од највећих археолошких подухвата новијег доба.

Нека од открића приказана су и на великој изложби у Британском музеју 2016. године.

И поред свих значајних открића на овом локалитету, Годио је био затечен последњих налазом, јер како је рекао за Гардијан, корпе са воћем су „невероватне“, јер су остале нетакнуте више од две хиљаде година, и у њима су се и даље налазиле урме, плодови афричке палме која је била свето дрво за древне Египћане, као и семенке грожђа.

Једино објашњење како су остале очуване све ово време је то да су биле смештене у подземној просторији, вероватно као део погребног обреда.

Корпе са воћем су се налазиле у делу у којем су Годио и његов тим археолога открили огроман тумулус (гробну хумку) дугу око 60 метара и широку осам.

Остаци потичу из раног IV века пре нове ере када су грчки трговци живели у Хераклиону. Град је контролисао улаз у Египат на ушћу Нила. Грцима је било дозвољено да се населе током касног фараонског периода и да подижу своја светилишта.

Откривени тумулус је, по Годиоовим речима, нека врста острва окружена каналима. У тим каналима археолози су пронашли велику количину предмета израђених од бронзе, укључујући и већи број статуа египатског бога Озириса.

Научнике је још више заинтригирала чињеница да су испод тумулуса пронашли огромну количину минијатурне керамике, и то висококвалитетне примерке древне грчке грнчарије, укључујући и амфоре. Међу артефактима од бронзе око тумулуса било је огледала и разних статуа.

Чини се да је овај локалитет био запечаћен хиљадама година јер ниједан од пронађених артефаката не потиче из каснијег периода од четвртог века пре нове ере, иако је град опстао још неколико стотина година.

Годио се нада да ће успети да пронађу одговоре у неком од откривених предмета, укључујући и добро очуване остатке дрвене софе за банкете, велике таванске вазе и златне амајлије „изузетног квалитета“.

Око 350 метара даље, археолози су пронашли и јединствену птоломејску галију дугу 25 метара.

Европски институт за подводну археологију, који води Годио, ради у блиској сарадњи са египатским министарством туризма и антиквитета и уз подршку фондације „Хилти“. Налази ће најпре бити проучени и конзервирани пре него што буду изложени у музејима.

Претпоставља се да ово налазиште има велики потенцијал и после дводеценијског истраживања, а Годио процењује да је до сада истражено само око три одсто површине древног града који је нестао под морем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво