Илиндан

Још од записа Вука Караџића, тема српских годишњих народних обичаја је у фокусу интересовања стручњака из области етнологије, књижевности, историје, антропологије, географије и других научних дисциплина. Током актуелног летњег циклуса наших народних обичаја, више пажње поклонићемо Илиндану – празнику посвећеном Светом Илији – који се слави 2. августа по новом календару.

Свети Илија је старозаветни пророк. Родом је из Тишбе, места на источној обали реке Јордан, а његово име се на хебрејском преводи као „Мој бог је Јахве".

Предање говори да није умро, већ да је огњеним колима жив узнет на небо. Позната је прича да када се Свети Илија вози по облацима, тада под точковима његових кола севају варнице у којима су упрегнути хитри и огњени коњи. За Светог Илију се везују временске непогоде - обилне кише или суше, муње и громови. У народном веровању, уз име је додат назив „громовник" јер заповеда громовима, али и штити од олује и ватре.

Приметне су сличности са особинама словенског бога Перуна јер је и он управљао муњама и громовима.

Примера ради, ако би на Светог Илију гром ударио у дрво, веровало се да је гром гађао ђавола који се ту сакрио, па због тога нико није желео да посече такво дрво нити да њиме заложи ватру. Распрострањено је веровање да су сестре Светог Илије Огњена и Блага Марија, које се такође празнују у летњем обичајном циклусу - 30. јула и 4. августа по новом календару.

У научним радовима из етнологије у којима су забележени народни обичаји наилазимо на податак да је на Светог Илију сеоско домаћинско требало да закоље петла „годишњака" уколико га има. Ако се то не уради, веровало се да неко из куће мора умрети, тј. да ће га петао надживети - ако пређе Светог Илију, убије газду. Петла углавном коље домаћица куће. Други обичаји налажу да се на Св. Илију не изводе сеоски радови да се не би навукао гнев светитеља, а ако грми, да ће ораси и лешници бити црвљиви.

Иако се на пијаци и пре празновања Светог Илије може купити млади кукуруз, постојао је обичај да се на дан празника кукуруз први пут кува и једе у тој години. У неким селима су се на Илиндан одржавали вашари. Исто тако, до Светог Илије се није јело бело грожђе. Верује се да мед који се вади на Илиндан има посебна лековита дејства.

Позната је изрека „После Светог Илије сунце све милије" јер празник најављује одлазак лета.

Свети Илија Громовник, како се у народу зове, слави се као крсна слава, али се тада не кува жито јер, као што је поменуто, сматра се да је и данас тај светитељ жив.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи