Читај ми!

Да ли откриће викиншких гробница у Сигтуни крије трагичну причу

У шведском граду Сигтуна, који се налази око 40 км северозападно од Стокхолма, откривено је седам викиншких гробница са добро очуваним костурима, а могуће је да једна од њих крије породичну трагедију.

Археолози су у гробницама пронашли хиљаду година старе остатке четворо одраслих особа и четворо деце. Претпоставља да су у питању били викинзи који су примили хришћанство. Хришћански карактер гробова је очигледан – то се може закључити на основу њиховог плана, рекао је Јохан Рунер, руководилац ископавања.

Остаци христијанизованих викинга

Људи који су ту сахрањени били су положени равно на леђа у смеру исток–запад, док су они који су у то време на том подручју Шведске следили традиционална викиншка веровања – били кремирани, рекао је Рунер.

Научници су пронашли и наслаге дрвеног угља, а негде и делимично изгореле ковчеге, што указује да су ватрени ритуали били део најмање четири сахране. „Такви обичаји уобичајени су за хришћанске гробове из викиншког доба, али су били прилично ретки у области Сигтуне", изјавио је Рунер.

На врху четири гробнице пронађене су камене гомиле, а једну од њих су такође окруживале камене плоче поређане тако да праве облик кутије. Јохан Рунер истиче да иако су типични за ранохришћанска почивалишта у том делу Шведске, ти елементи гробова раније нису били познати у Сигтуни.

Породична трагедија

У једној гробници било је двоје врло мале новорођенчади, вероватно исте доби, рекао је Рунер. Прелиминарно тумачење тима је да је у питању трагични резултат касног побачаја близанаца.

У гробницама се налазило и неколико занимљивих артефаката. Једна особа је сахрањена са кожним каишом чији су метални додаци направљени од гвожђа и легуре бакра са сребрном позлатом. У устима су јој били сребрни новчићи. „Стављање новчића у уста прилично је уобичајена пракса за хришћанске сахране из викиншког доба у централној Шведској", рекао је Рунер. У другом гробу нађен је лепо украшен коштани чешаљ затворен у кутији.

Археолози настављају да анализирају скелетне остатке и артефакте и очекују још занимљивих налаза.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво