Читај ми!

Химa – шести саудијски локалитет на листи Унеска

Шесто подручје у Саудијској Арабији додато је на Унескову листу светске културне баштине, навели су из организације УН. Локалитет Хима простире се на 557 квадратних километара.

На Хими, на југозападу државе, налази се највећи комплекс стена на свету. Обухвата више од 34 одвојена локалитета, укључујући натписе на стенама и бунаре дуж руте древних арапских каравана.

Принц Бад бин Абдулах бин Фархан ал Сауд, саудијски министар културе, поздравио је одлуку Унеска да се овај локалитет нађе на његовој листи.

„Краљевство има богато наслеђе цивилизација. Напори су уродили плодом да се то богатство представи свету", истакао је саудијски министар културе.

„Људи који су прошли кроз то подручје током различитих историјских периода, оставили су иза себе значајну колекцију уметности која приказује лов, дивље животиње, биљке, симболе и алате који су се користили у то време, као и хиљаде натписа", навели су медији.

Бунари у тој области стари су више од 3.000 година, а одувек су били витални извори свеже воде у огромној пустињи. У њима се и данас налази свежа вода.

Током 2019. године, власти у Ријаду су најавиле да ће први пут почети да одобравају туристичке визе онима који желе да посете Саудијску Арабију.

У претходном периоду је земља била отворена само за пословне људе и муслиманске ходочаснике који су посећивали свете градове Меку и Медину.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара