Читај ми!

Изложба у САНУ поводом 165 година од рођења Николе Тесле

Поводом 165 година од рођења Николе Тесле, у кући српске науке и знања отворена је изложба, а биће организован и округли сто са темом „Од талентованог дечака са Балкана до генија планетарних размера“. Дан Теслиног рођења, 10. јул, у Србији се обележава као дан науке, а САНУ му својим програмима посвећује целу недељу.

Мало се зна да предлог за избор Николе Тесле за члана академије 1892. године није прошао. Две године касније Тесла је поново предложен и изабран за дописног члана.

Да постане редовни члан морао је да сачека још 43 године. А данас у Акедемијиној галерији изложба посвећена Теслиним студентским данима у Грацу.

Почели су 1875. године у Виској техничкој школи. Пријавио се за предавање из једанаест предмета. Иако запажен студент, на трећој години је исписан због неплаћене школарине.

„Постоје бројни подаци о његовим оценама. Сам Тесла је записао у дневнику како су за њега била важна предавања професора са којима је расправљао о проблемима електродинамике. Неки од његових изума потичу из периода проведеног у Грацу“, наводи Адријан Фајкс, директор Аустријског културног форума.

„Ми сада сазнајемо која су то изворишта Теслиниг образовања. Он је тражио најбоља места и једно од тих најбољих места које је добио био је Грац где је формирао своје основе и на тим основама је надограђивао свој геније“, сматра aкадемик Зоран Петровић, управник Галерије науке и технике САНУ.

Поставка сведочи о томе како су Теслине идеје утицале на науку и индустрију.

„Тесла је направио корак ка претварању електрицитета у основни енергент“, додаје академик Петровић.

„Грац је урадио много ствари у његову част. Прва је почасни докторат који је Тесли додељен 1937. године. И данас имамо лабораторију виског напона која носи његово име“, напомиње Адријан Фајкс.

Тесла је само једном боравио у Београду 1892. године. Познаваоци кажу да није имао ни времена ни новца. Наука и нови експерименти имали су приоритет. Ни сликару Паји Јовановићу, током боравка у Њујорку, није имао времена да позира.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара