Читај ми!

Планета Земља сада и званично има пет океана

Наша планета је на Светски дан океана постала богатија за још један океан. После Арктичког, Атлантског, Индијског и Тихог, сада је признат и Јужни океан.

Oдлуком Друштва Национална географија (National Geographic Society) да дода Јужни океан који окружује Антарктик, уз већ призната четири, Земља је и званично добила пети океан.

Иако означавање хладних вода које окружују јужни континент као посебног океана траје готово 100 година и научници га увелико користе, до сада није имао званично признање.

Али 8. јуна, на Светски дан океана, Друштво је објавило да ће од сада Јужни океан означавати као пети океан на својим картама наше планете.

Национална географија је 1915. године започела израду географских карата, али Друштво је признавало само четири океана која су била дефинисана континентима са којима су се граничили.

Супротно томе, Јужни океан не дефинишу континенти који га окружују, већ Антарктичка циркумполарна струја (АЦС) која тече од запада према истоку. Научници мисле да је АЦС настала пре 34 милиона година, када се континент Антарктик одвојио од Јужне Америке, омогућавајући несметано проток воде око „дна“ света.

Данас АЦС тече кроз све воде које окружују Антарктик до око 60 степени јужне географске ширине, осим пролаза Дрејк и Шкотског мора, који се налазе приближно између Јужноамеричког рта Хорн и Антарктика.

Воде АЦС-а – самим тим и већи део Јужног океана – хладније су и нешто мање слане од океанских вода на северу.

АЦС увлачи воду из Атлантског, Тихог и Индијског океана како би помогла у кретању глобалног „струјног таласа“ који преноси топлоту око планете, док хладна густа вода АЦС-а тоне и помаже у складиштењу угљеника у дубинама океана.

Хиљаде морских врста живи само унутар АЦС-а, наводи Друштво Национална географија.

Првобитни „океан“ на Земљи је заправо била река – коју су стари Грци назвали по Океану, најстаријем Титану, сину бога неба Урана и мајке земље Геје. Океан је био брат и супруг Тетије, богиње исконских вода које су храниле Земљу.

Стари Грци су мислили да овај „Океан“ окружује свет и да се завршава негде западно од Европе и источно од Азије.

Међутим, за израз „Седам мора“ се не зна одакле потиче, али се појављује у древним списима Грка, Римљана, Арапа, Идије, Персије и Кине, иако је често описивао потпуно различита мора – од којих су нека митска.

Према веб-страници Светског атласа, под термином Седам мора данас се подразумева седам највећих океанских водних тела: Арктик, Северни Атлантик, Јужни Атлантик, Индијски, Северни Тихи, Јужни Тихи и Јужни или Антарктички океан.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 18. јун 2021, 10:19) - ZS [нерегистровани]

RTS cesto neprovereno objavljuje izvorne tekstove, odnosno besmislice

Stalna je praksa RTS da pri prenosenju ne malog broja tekstova i vesti ne vrsi nikakve provere ni sustinske, ni formalne, ni gramaticke i onda nesto proglasi "zvanicnim", a zapravo se radi o besmislici.
U ovom slucaju jasno se radi o Nartional Geograohic, koje je americko drustvo/udruzenje i jasno pise da ce oni na svojim kartama oznacavati Juzni okean.
RTS to lakonski i povrsno proglasava "zvanicnim".
Jasno je da se termin petog okeana i do sada koristio, ali neformalno da bi se determinisala lokacija voda o kojima se govori. Naravno da je opste poznato da postoje cetri okeana.
Ovakvim senzacionalistickim "vestima" rts se uklapa u opstu sliku povrsnosti u medijima.
Ovo bez obzira na to koliko okeana zaista postoji. Cinjenica je da se radi o americkom drustvu koje ne moze proglasiti bilo sta zvanicnim za ceo svet.

(четвртак, 17. јун 2021, 19:09) - anonymous [нерегистровани]

Не признајем

Званично обавештавам Друштво Национална Географија да НЕ ПРИЗНАЈЕМ њихову нову одлуку да измисле пети океан!
Што се мене тиче њихова одлука је ништавна, и мене ништа неће спречити да верујем да постоје четири океана.
Исто важи и за планете, ПЛУТОН је планета ма шта они говорили!