Читај ми!

Код Малог Зворника археолози открили град из доба цара Јустинијана

У Малом Зворнику у току су археолошка истраживања на локалитету Орловине започета 2013. године. Према тврдњама стручњака, Орловине су после Царичиног града други по значају локалитет у Србији који сведочи о животу у време владавине цара Јустинијана.

Густа шума вековима је скривала византијски град за који се верује да је у 6. веку био већи него што је Мали Зворник данас. Где год археолози потраже појаве се камени блокови, али и делови керамике, као и зуби животињског порекла. За конзервацију и посете туриста најпре ће бити спремна црква.

„Овде је истражена већим делом рановизантијска базилика, велика црква која је дугачка 30 метара што је сврстава међу веће на нашем простору и која је јако добро очувана посебно у  олтарском делу где су сачувани и остаци зидног сликарства“, наводи Радивоје Арсић, арехеолог из Завода за заштиту споменика културе.

Да су зидине део утврђења знало се од давнина, али су археолошка истраживања изненадила и саме стручњаке. Откривени су и резервоари за воду, делови градских капија и куле утврђења.

„Ово је изузетно значајно откриће, не само за овај наш регион већ и за Србију у целини, јер се овде налазимо на месту једног заборављеног града који је, према неким претпоставкама, имао површину од 15 хектара, али оно што смо ми премерили у скорије време радећи на одлуци за проглашење споменик културе, он има близу 40 хектара“, додаје Арсић.

У Општини Мали Зворник кажу да је у интересу да се локалитет сачува, заштити и представи читавој јавности Србије.

„Све финансира Општина Мали Зворник, негде око осам и нешто милиона динара и онда ћемо ту да понудимо за туристе, туристичку понуду, али то је само један део, један сегмент овог рада“, напомиње Зоран Јевтић, председник Општине Мали Зворник.

У плану је да се туристима приступачним учине и видиковци на археолошком налазишту одакле се пружа поглед на Зворничко језеро и Републику Српску.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 08. јун 2021, 22:16) - anonymous [нерегистровани]

za Arheolog Rio Tinto

Koliko god mračiš, znaj da je ovo važno i da će biti istraženo i sačuvano. Bez izmišljenih izgovora kao što su istražni radovi 50 km dalje. I bez zadovoljstva što će propasti, jer neće.

(уторак, 08. јун 2021, 17:03) - anonymous [нерегистровани]

A zasto ne...???

Duzni smo rodu za buducnost.
Onu crkotinu nasred Beograda .
Iskopati i u Dunav baciti..
Da nas potomstvo , za crkotinu,
( mi nismo krivi, kriva je crkotina ).
Ne mrzi dovijeka...

(уторак, 08. јун 2021, 16:52) - anonymous [нерегистровани]

ne iskopavaj crkotine

Sve sto je propalo i trebalo je da propadne,iza djubretom se ne treba osvrtati vec ici dalje.

(уторак, 08. јун 2021, 16:42) - Djuradj [нерегистровани]

Nigde veze sa Rio Tintom

Nemojte pisati svasta - Mali Zvornik nema nikakve veze sa Rio Tintom i novim rudnikom litijuma koji je sigurno 40-50 km daleko.

(уторак, 08. јун 2021, 00:21) - Siniša [нерегистровани]

Arheolog Rio Tinto

Bićemo ponosni što će sad Rio Tinto da da nastavi istraživanje lokaliteta...

(понедељак, 07. јун 2021, 22:02) - anonymous [нерегистровани]

Локалитет Орловине

Роде, ово је ранохришћанска црква узимајући у обзир да је Србија троапостолска држава и да Хришћанство код Срба датира још из првог века.Овај локалитет је познатији по Краљу Чаславу чији је деда Стојимир Властимировић(Стојимиров Печат са Патријаршијким Крстом)...

(понедељак, 07. јун 2021, 19:57) - anonymous [нерегистровани]

Nana

Kako se zvala nana od Justinijana? Zvala se mama mia front Italia