Читај ми!

Дивља природа Данске

Замислите живот у граду пуном дивљих оаза. Делује немогуће, али само из наше перспективе. Данци, велики борци за очување природе, органску производњу и одрживи развој, дефинитивно имају сјајне идеје, а оно што је најважније – држава подржава сваки добар пројекат.

Данској је потребно више простора за развој дивље природе, наводи се у саопштењу Министарства животне средине и хране. Из тог разлога, општине широм земље подстичу се да учествују у такмичењу „Дивља природа Данске", које траје до 2022. године.

Такмичење ће донети корист данској природи и биодиверзитету. Већ су неке општине - попут једне на Јиланду - допустиле да трава несметано расте, омогућавајући дрвећу и другим биљкама да бујају. Као резултат тога, општина Јеринг забележила је пораст дивљих лептира и пчела, а то су угрожене врсте широм света. Усред смо еколошке кризе. Биодиверзитет се смањује свуда у свету - нестају хиљаде биљака, а животињске врсте изумиру.

Постоји потреба да се више простора да дивљој природи, изјавила је Леа Вермелин, министарка за заштиту животне средине у Данској. Пројектом је предвиђено да се чак 98 општина укључи у велику акцију. Не постоје правила, што значи да су општине слободне да пронађу најиновативнији начин да своје подручје учине „дивљим".

Победник ће бити проглашен до краја 2022. године, а одлуку ће донети трочлани жири: министарка Леа Вермелин, ТВ водитељ Франк Ериксен и биолог Мортен Хансен. Победник ће бити проглашен на основу следећих критеријума: најбоља идеја, залагање, подручје дивље природе и колико добро општина информише своје грађане о природи и биодиверзитету.

Данци сложно и без оклевања већ деценијама постижу велике успехе у борби за очување природе. Да се напори становништва и државе исплате, показују снажна еколошка освешћеност и конкретни резултати на свим пољима, од живота појединца, до локалних заједница, одговорних корпорација, индустрије, привреде. С друге стране, корист од оваквих и сличних пројеката је немерљива, не само за нас који делимо ово време битисања на планети Земљи већ и за генерације које долазе, а чији животи зависе од онога што им оставимо.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво