Читај ми!

Археолози из Виминацијума код Костолца открили бродове који потичу из првог века пре нове ере

Српски тим археолога је у близини Костолца, седам метара испод нивоа реке, пронашао неколико пловила из различитих историјских периода. За нека од њих сматра се да су остаци из времена пре наше ере, а има и оних из периода између 15. и 17. века.

Пловила која су пронађена код Костолца, како наводи гост Јутарњег програма, проф. др Миомир Кораћ, директор Археолошког института и руководилац научног пројекта „Виминацијум“, тренутно су смештена у оквиру „Мамут парка“. Министарство културе је обезбедило средства да се припреми презентација пронађених артефаката, а већ увелико теку разговори како ће то изгледати.

Као и када су пронађени остаци мамута, и овога пута су позив археолозима упутили са угљенокопа термоелектране у Костолцу.

„Ово је било велико изненађење и у почетку нас је тих седам метара бунило. Откуд на седам метара, јер то онда упућује на неки много ранији временски период. Али смо онда видели један слој наплавине и једну срећну околност да су се чамци налазили у једном глинозном земљишту што је њих, у ствари, и очувало“, објашњава професор Кораћ.

Чамац из првог века пре наше ере

Један од пронађених чамаца је дуг 19 метара, али археолозима није одмах успело да процене из ког периода потиче с обзиром на дубину на којој се налазио. Помоћу геоморфолога и осталих научника установили су да су пловила пронађена у једном рукавцу и да су се у тој наплавини очували.

Пронађени су и неки елементи керамике, али и поред тога, датуми добијени Це-14 анализом су изненадили археологе, јер је у питању био први век пре наше ере.

„Врло је интересантно да у том градитељском делу постоји континуитет, што опет баца неку нову, потпуно другачију слику на то ко наслеђује све те занате и те вештине, јер начин на који су они урађени и дан данас представља занатско умеће. Начин спајања са гвозденим кламфама које су очуване и све остало је градитељски непревазиђено“, наглашава професор.

Пронађено је укупно седам пловила, различитих дужина и различитих облика, али сви су грађени од храста, што на неки начин упућује на оно што се дешавало на том простору и које је доминантно дрво било.

Сваке године из Виминацијума нам стиже изненађење

Виминацијум сваке године подари неко ново сазнање и баци светлост на неки нови историјски период на овим просторима.

„Ми смо се дуго спорили када су Римљани дошли на овај простор и уобичајено је становиште да се то десило почетком нове ере, међутим, постоје неки подаци и неки старији писци који су били оспоравани, а који су тврдили да су дошли још половином другог века пре нове ере“, напомиње професор.

Велику загонетку представљају и чамци који потичу из 7. и 8. века јер научници имају јако мало података о том периоду на овим просторима.

На вест о овом открићу која се брзо проширила светом, одмах је реаговао Бен Ленард из часописа Археолоџи гласила Археолошког института из Њујорка, затим археолози из Марсеља из једне од најпрестижнијих институција за античке бродове, као и колеге из Немачке, наводи гост Јутарњег програма.

Имаћемо чиме да се подичимо

Није уобичајено да археолози било где у свету успеју да пронађу тако добро очуване бродове и тих димензија. У скандинавским земљама има бродова из периода викинга који се бружно чувају.

У Мајнцу се налази један сјајан музеј са бродовима, али ни једно откриће није сувишно, јер сваки пронађени брод је посебан и сваки прича своју причу коју археолози воле да одгонетају, додаје професор Кораћ.

Пронађена пловила публика може да види у Археолошком парку „Виминацијум“ у оквиру „Мамут парка“, мада су ради конзервације поједини чамци растављени.

„Надам се да ћемо у наредном периоду када проће конзервација и рестаурација иза тога, имати један мали покривен простор за музеј бродова којим ћемо моћи да се подичимо и да станемо на црту и Мајнцу и Марсељу и свим тим дивним местима која такође имају сјајне ствари“, каже на крају гостовања професор Миомир Кораћ.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(понедељак, 26. апр 2021, 23:11) - anonymous [нерегистровани]

Monoksil

Jos da nam je uvazeni profesor rekao i ko si bili graditelji monoksila.

(недеља, 25. апр 2021, 09:18) - anonymous [нерегистровани]

Jedino pitanje

Gledate li u inostranstvu TV besplatno?

(недеља, 25. апр 2021, 08:04) - anonymous [нерегистровани]

РТС и бродови

Поштована Сњежана, за мало новца преко РТС-а можете да пратите све програме који постоје код нас. Уместо што кудите, треба да кажете и да мислите да је РТС урадио јако добру ствар што је увео тако добру и прелепу ствар као што је РТС Планета. Не верујем да тамо где ви живите може нешто да се добије без плаћања новцем. Зашто би у нашој Србији било другачије?
Што се тиче пронађених бродова, једва чекам да се време пролепша и да одем до Виминацијума.

(субота, 24. апр 2021, 22:12) - anonymous [нерегистровани]

Re jedini izlaz

Poštovani ako ste već na zapadu imate za 10-20e mesečno da naučite i da imate skoro sve kanale iz ex-yu. Naravno i ja se nadam da će se uskoro Rts i ovi iz luksemburga dogovoriti pa da svi imamo sve kanale. Medjutim pitam se kakve veze vaš komentar ima sa pronalaskom ovih brodova?
Ovo je jedna od prelepih stvari koje se dešavaju u našoj zemlji.

(субота, 24. апр 2021, 20:17) - Pajic Snjezana [нерегистровани]

Jedini izlaz

Ja zivim u inosranstvu i preko Rts Svet gledamo samo stare serije i filmove.a nove serije i filmove nam uopste ne dajete.koji je to urednik?jeli on normalan?sramota.pozdrav.

(субота, 24. апр 2021, 18:44) - anonymous [нерегистровани]

Samo da

Samo da ne pretvorimo nalazista u deponiju kao u Vinci.