Читај ми!

Богатству збирки Природњачког музеја доприносе и његови посетиоци

Међу милион и две стотине хиљада експоната у Природњачком музеју сваки има своју причу. Део те велике приче ускоро ће постати и једна сова коју је случајно нашао један београдски гимназијалац.

Пре неколико недеља Природњачки музеј посетио је средњошколац. Угинулу сову коју је пронашао у природи, донео је на препарирање.

„То су донације које ми врло радо примамо. Оне често могу да буду у облику који неће бити изложбени предмет. Недавно смо добили једну сову коју је један дечак нашао, негде у парку. Била је у добром стању, тренутно је у хладњачи и она ће чекати тренутак када ће моћи да се препарира и онда ће бити сталан предмет наше збирке“, каже др Милан Пауновић, директор Природњачког музеја.

Туристи долазе да гледају предмете, не доносе их, додаје директор, али наглашава да Музеј има добру сарадњу са својим посетиоцима који знају да уколико нађу неку животињу или неки интересантан предмет да треба да га донесу у Природњачки музеј.

Свако може да донесе животињу, а процес препарирања траје од неколико месеци до годину дана. Пре неколико година од једне жене добили су и кожу снежног тигра, једне од заштићених врста у свету. Само их је 3.000 остало.

„Ово је нешто јединствено што имамо код нас у Природњачком музеју, а иначе се ради о једној младој јединки. Сада је немогуће набавити коже ових животиња због тога што су веома заштићене и сваки контакт с њима, а не само излов, је потпуно забрањен“, напомиње др Пауновић.

Фосили стари милионима година, рогови бизона, више од стотину збирки, научних радова из целог света – само су део онога што се може овде наћи. Музеј има око милион и по предмета, библиотеку са преко 22.000 књига, рукописа и географских карата.

Природњачки музеј постоји 125 година и једна је од најстаријих институција у земљи. Годишње, пре пандемије, посећивало га је преко 40.000 људи. Овде се чувају и примерци биљака који се више не могу наћи у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара