Читај ми!

Две и по милијарде тираносауруса је ходало Земљом

Научници су први пут направили процену колико тираносауруса је током историје ходало нашом планетом.

Број до ког су дошли је помало невероватан – 2,5 милијарди тираносауруса је живело током 2,4 милиона година постојања те врсте.

Студија, објављена у часопису Сајенс (Science), могла би да помогне у даљим проучавањима и моделовањима.

„Сјајно је што смо могли да одредимо број. Неки људи су ме питали колико је наша процена слична или различита од других. Одговор је да не знам, јер других процена до сада није било“, објашњава Чарлс Маршал, директор Музеја палеонтологије на Универзитету Калифорнија.

Однос телесне масе и густине насељености

Тим стручњака није могао да користи ограничене фосилне трагове и извештаје да би проценио укупну популацију, па су користили Дамутов закон.

По њему се процена добија односом између густине насељености и величине, односно тежине.

Користи се у популационој екологији и уопштено подразумева да што су животиње веће имају мању густину насељености на одређеној територији.

Стручњаци су онда урачунали просечну телесну масу тираносауруса и узели за просек 5.200 килограма.

Имајући то у виду, израчунали су да би та врста имала густину насељености од једног примерка на око 100 квадратних километара.

Како су дошли до 2,5 милијарди?

Са овим податком и утврђеним географским подручјем које је врста насељавала, дошли су до тога да је око 20.000 тираносауруса живело у сваком тренутку током периода постојања те врсте на Земљи.

Онда су помножили тај број са бројем генерација, који је добијен тако што су за просечан животни век јединке узели 19 година и са тиме поделили укупан период постојања врсте.

Тако су израчунали да је било око 127.000 генерација тираносауруса што помножено са бројем од 20.000, колико је свака генерација бројала, значи да их је укупно живело нешто више од 2,5 милијарде.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(субота, 17. апр 2021, 18:38) - anonymous [нерегистровани]

Dinosaurusi

Dinosaurusi su postojali tokom Mezozoika - ukupno oko 600 milona godina. Naravno da su se menjali tokom tog perioda.
Tiranosaurusi su živeli mnogo kraći period,a i kod njih je bilo promena tokom miliona godina. Tokom 20 milona godina su se razvili od mnogo manjih dinosaurusa - Suskityrannusa
Postoje fosilni nalazi koji ovo potvrđuju...

(субота, 17. апр 2021, 18:24) - Dragan [нерегистровани]

Evolucija

Ne preživljavaju jači već bolje prilagođeni.
Kada dođe do velikih iznenadnih promena životne sredine, često veliki ne mogu da nađu dovoljno hrane da bi preživeli, dok malim životinjama treba manje hrane....

(субота, 17. апр 2021, 17:53) - anonymous [нерегистровани]

Iz muzeja

Kustos muzeja obajasnjava posjetiocima, 'ovaj fosil T-rexa je star 2mil i 6 godina'. Jedan pita 'Kako tako precizno mozete znati starost?' Vrlo jednostavno, kad sam se ovdje zaposlio prije 6 godina bio je star 2 miliona.

(субота, 17. апр 2021, 15:45) - anonymous [нерегистровани]

Evolucione ludosti

Mene zanima samo zasto se ne vrse DNK analize na prelazanim oblicima,i odkud to da sada ispada da su u pocetku bile ogromne zivotinje,a sada samo njihove minijature???
Zar evolucija ne govori da samo jaci prezivljavaju ,a slabiji propadaju?,pa kako to da najjaci izgibose???

(субота, 17. апр 2021, 15:07) - Claire [нерегистровани]

Nemojte pisati bez predznanja

Kakvi milioni godina, kakva evolucija, to su teorije bez naučnog dokaza.

(субота, 17. апр 2021, 10:33) - anonymous [нерегистровани]

arheolozi

Kako znamo da su dinosaurusi postojali 3.5 miliona godina? Imamo fosile iz celog tog perioda? Ako je to tacno sta je sa evolucionom teorijom? Ostati nepromenjen tokom 3 milione godina prilicno je neverovatan podatak.Pogledajte koliko su se ljudi promenili u 100.000 godina od neardetalca do danas.

(субота, 17. апр 2021, 09:01) - anonymous [нерегистровани]

Krvozedni marketing

Od te 2,5mld. jeli iko vidio nekog a da nije razvalio te svoje celjusti? Da ne kazem normalno zatvorenih usta. Valjda donosi pare pa kao da nisu postojale milijarde drugih dinosaurusa.

(субота, 17. апр 2021, 08:34) - anonymous [нерегистровани]

Liar

Laž! Nisu nikada ni postojali.