Палуд, оаза мира за ретке птице

Орнитолошки резерват у Истри Палуд представља строго чуван и заштићен дом ретких и угрожених врста птица.

Истра, попут правог бисера Јадрана, привлачи пажњу бројних посетилаца из целог света, током целе године. Али нису само туристи ти који мир и уточиште проналазе у лепотама тог полуострва. Радо виђени гости долећу у Истру са свих страна света. Орнитолошки резерват Палуд је строго заштићен дом ретких и угрожених врста птица.

На свега осам километара од Ровиња, смештен је резерват Палуд, који се простире на више од 20 хектара земље. Реч је о мочварном подручју у чијим деловима вода досеже висину и до колена. Ниједно возило не може да уђе у парк, чак ни бициклисти. Није дозвољено џогирање, слушање музике, нити гласан разговор међу посетиоцима, јер све то ремети живот птица. То подручје је природна депресија у непосредној близини мора. Доток воде са извора на северној страни, топљење леда на околним брдима и висоравнима у зимском периоду, као и плављење крашке долине, претворили су тај предео у мочвару.

Палуд је постао резерват након што је војска Аустроугарске 1906. године ископала канал дугачак 200 метара који је требало да обезбеди доток слане воде у то подручје. На тај начин требало је да се спречи развој ларви комараца и да се заштити оближња војна база Барбарига. У бази су били стационирани војници оболели од маларије. Мисија није успела, војници су отишли, а мочварно подручје населише сиви ципал, јегуље, рибе које воле сланкасту воду и друге врсте које су дошле трагајући за храном.

Разноликост врста и број птица најважнија су карактеристика Палуда. До данас је примећено 235 врста. У списак становника и гостију „уписали су се" гњурци, фазани, детлићи, дивље патке, грмуше, вуге, плиске, ласте, барске коке, препелице и друге врсте птица. Пажљиви посматрачи птица могу да виде и црнолику властелицу, као и пегавог фламинга.

У границама резервата налазе се и вредно археолошко налазиште са остацима Цркве Светог Дамјана из 11. века, древна цистерна из периода Римског царства, као и остаци отиска диносауруса видљиви на самој обали.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи