Читај ми!

Није шала, над Антарктиком експлодирао метеорит

Стеновити комадићи пронађени на планинском врху на истоку Антарктика указују на то да се велики метеорит распрснуо ниско у атмосфери изнад леденог континента и то пре око 430.000 година.

Честице богате никлом и магнезијумом издвојене су из шест килограма комадића стена које су научници сакупили по врху планине Валнум, на 2.500 метара надморске висине, наводи Science Advances.

Према речима Матијаса ван Гинекена, космохемичара са Универзитета у Кенту у Енглеској, хемијски састав ових комадића не подудара се са стенама на Земљи, али се подудара са односом елемената који се проналази код метеорита типа угљенични хондрит, преноси портал Science News.

Већина честица је величине између 0,1 и 0,3 милиметра, а више од половине прикупљених комадића састоји се од куглица које су међусобно стопљене у лопте неправилног облика.

Комбинација елемената у овим лоптицама блиско се подудара са оном у честицама пронађеним на два друга места на Антарктику, од којих је једно удаљено више од 2.750 километара.

То наводи на закључак да су сви комадићи пореклом са истог места, то јест од истог тела.

Експлозија пре 430.000 година 

Будући да су честице са других локација пронађене дубоко у леду и процењено је да се ту налазе од пре око 430.000 година, научни тим претпоставља да су и честице са планине Валнум тада пале на тло. 

Метеорит који се распрснуо изнад Антарктика био је широк између 100 и 150 метара, закључују научници на основу изведених симулација. Такође, експлозија се вероватно десила на мањој висини.

Тим је проценио да су таласи експлозије разнели честице метеорита по површини од око 100.000 квадратних километара.

Експлозија није оставила кратер на тлу, али температура врелих гасова који су допирали до земље била је око 5.000 степени Целзијуса. Ова врелина могла је отопити неколико сатиметара леда.

Сличан прасак над густо насељеним подручјем данас би резултирао милионима жртава и озбиљно би оштетио подручје површине више стотина квадратних километара.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. апр 2021, 15:37) - anonymous [нерегистровани]

Nije šala

Samo se u naslovu ne kaže da je bilo pre 430.000 godina pa ljudi pomisle ko zna šta. I nije šala, nego zlo.

(четвртак, 01. апр 2021, 13:20) - anonymous [нерегистровани]

Tek sada mi je jasno

Pa vidim ja da nešto lelujam i da me hvata neka nesvestica. Sigurno ima posledica od tog udara.