Подземне воде Београда

У подземном Београду, осим многобројних објеката попут лагума, пећина, тунела, склоништа, постоји и велики број подземних извора, потока и река – незванично, око њих дванаест.

Када је кнез Милош Обреновић решио да уреди простор око Стамбол капије (данашње Теразије), читав тај део налазио се под водом. Постоји анегдота да је своје госте са Запада водио на Славију - у лов на дивље патке. Многи стручњаци кажу да на платоу хотела „Москва" постоји 11 живих извора. На Тргу Николе Пашића, у Позоришту на Теразијама, налазе се четири дренажне јаме, са по две пумпе које су у непрестаној функцији како вода не би поплавила сцену позоришта.

Међу подземним рекама најзначајнија је Мокролушка река, која тече испод ауто-пута, док испод Звездаре жубори Славујев поток, испод Славије Врачарски, Чубурски испод Немањине улице, Бибијин код зграде „Политике", Манастирски поток у Раковици, Репишки испод Репишта, и наравно, Вишњички у Вишњичкој бањи. Познати су и Миријевски поток, који иде испод Миријевског булевара, као и Бањички поток, који извире код Цркве Св. Василија Острошког и пролази Бањичком шумом до стадиона „Рајко Митић", а одатле наставља у Мокролушки поток. Некада је вода текла низ Кумодрашку и Цвијићеву улицу, а Врачарска река годинама се сливала од Славије до Железничке станице.

До изградње савремене водоводне мреже, у Београду су постојала три водовода: Римски, Мокролушки и Булбудерски. Последњи је ишао кроз Скадарлију, где се налазио аквадукт - Скадарска капија.

Да ли сте знали да се испод зграде БИГЗ-а, једне од архитектонски најзначајнијих зграда у Београду, која је дело чувеног архитекте Драгише Брашована, налазило језеро? Они који су били запослени у некадашњем издавачком заводу још увек препричавају занимљиве вожње бродићем по језеру у време паузе за ручак.

Данас је врло тешко утврдити број и место локација где би се могле појавити подземне воде. У савременој, убрзаној урбанизацији и изградњи Београда већ при копању темеља појављује се вода за коју није постојало било какво сазнање.

Ко зна... можда баш сад испод вас протиче неки подземни поточић.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво