Читај ми!

Шта је заправо збрисало диносаурусе са лица Земље

Гигантска комета која је „окрзнула“ Јупитер, а затим се забила у Земљу пре шездесет шест милиона година, убила је диносаурусе – а не астероид, тврди тим астронома.

Истраживачи са Универзитета Харвард анализирали су „механику" Сунчевог система, укључујући комете у Оортовом облаку и њихово кретање током милиона година. 

Открили су да значајан број објеката из овог леденог дела Сунчевог система Јупитерово гравитационо поље може да одбаци са курса и погоди Земљу.

То је оно за шта верују да се догодило пре 66 милиона година када је „ударни елемент" створио дубок кратер „Чикскалаб“ у близини обале Мексика, убивши диносаурусе и око три четвртине целокупног живота на Земљи у то време.

Раније су научници претпостављали да је то учинио астероид.

Астрономи су испитивали „дуговечне комете" из „Оортовог облака“ – ледене сфере крхотина на ивици Сунчевог система како би утврдили да ли имају потенцијал да погоди Земљу током своје дуге орбите Сунца.

Истраживач Амир Сирај, укључен у ову студију, рекао је да Сунчев систем делује као нека врста „флипер машине" са Јупитером као највећом планетом, која избацује комете у орбите приближавајући их Сунцу.

На том путу велика је вероватноћа да је један од ових фрагмената погодио Земљу.

Докази пронађени у кратеру „Чикскалаб“ и другим сличним кратерима сугеришу да су у саставу имали угљенични хондрит.

Угљенични хондрити су ретки у астероидима али их вероватно више има у кометима, што потенцијално пружа додатну подршку новој хипотези о нестанку диносауруса са планете, објаснили су из истраживачког тима.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара