Читај ми!

Званично отворена Међународна година пећина и краса

Међународна година пећина и краса данас је званично отворена виртуелно (онлајн). Првобитно је било планирано да церемонија отварања буде одржана у седишту Унеска у Паризу, али ће се то десити касније током године, након окончања пандемије.

Међународна година пећина и краса (International Year of Caves and Karst – IYCK) јесте светски непрофитни пројекат чији је циљ образовање јавности о веома значајним и широко распрострањеним природним богатствима и ресурсима.

https://www.youtube.com/channel/UCzSiErLj5x6viNbvAdehDvA  линк је на којем можете испратити догађај.

Крашки терени заузимају око 20 одсто копнене површине наше планете. Називају се још и крш или карст, а познати су по томе што се у њима често налазе пећине и друге природне лепоте.

Нажалост, ретко се помиње њихов вишеструко позитивни значај за људско друштво.

Крашки терени и пећине пружају: пијаћу воду за око 10 одсто становништва; на светском нивоу десетине милијарди долара од туризма – непроцењиво значајне објекте културног наслеђа; станиште за слепе мишеве, који се хране комарцима, а доприносе процесу производње око 450 врста хране, лекова и индустријских производа; јединствена научна сазнања о климатским променама, минералним ресурсима, пољопривреди, па чак и о потрази за живим бићима на другим планетама.

Пећине и крас су веома рањиви и осетљиви на загађења, претерано коришћење, уништавање и погрешно управљање. Људи их недовољно познају зато што су често сакривени од погледа – било у дивљини, било у подземљу.

Организатор је Међународна спелеолошка унија (UIS), међународна организација за истраживање, проучавање и заштиту пећина и краса, која има 55 држава чланица.

Више од 100 националних и међународних организација учествују као партнери у овом пројекту који ће пружити едукативне, али и забавне садржаје са циљем подизања глобалне свести о пећинама и красу. Отварање ће бити снимљено – за све оне који нису у могућности да га директно прате.

Листа догађаја на којима ће током целе 2021. године бити промовисана идеја може да се види на адреси http://iyck2021.org/index.php/events/

Обележавање Међународне године пећине и краса подржавају и Географски институт „Јован Цвијић“ САНУ, Центар за хидрогеологију карста при Рударско-геолошком факултету, Савез спелеолошких организација Србије и друга спелеолошка удружења и клубови.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара